NOVU RAT

JEMEN POSTAO KLAONICA U tri dana 160 mrtvih u krvavim sukobima, Adenu prijeti humanitarna katastrofam, prijete im i glad i bolesti...

 AFP

ADEN - Najmanje je 18 osoba ubijeno noću na utorak u sukobima na jugu Jemena između šijitskih pobunjenika i snaga lojalnih predsjedniku Abdu Rabi Mansuru Hadiju čime se broj žrtava od nedjelje popeo na gotovo 160, a Crveni križ izrazio je nadu da će u idućih 48 sati onamo uspjeti dopremiti 48 tona lijekova i ostale humanitarne pomoći.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) nekoliko dana poziva strane u sukobu da prekinu sve operacije radi dostave pomoći kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa na koju je u ponedjeljak upozorila UN-ova zaklada za djecu (UNICEF).

U Adenu, drugome po veličini jemenskom gradu borbe su se vodile u četvrti Al Moali i u sukobima su ubijena četvorica Al-Hadijevih pristaša i šestorica pobunjenika.

Pomorske snage i snage koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, od 26. ožujka vode akciju u ovom dijelu Jemena, a noćas su bombardirale više pobunjeničkih položaja u Adenu, kazali su stanovnici.

U pokrajini Abjan, istočno od Adena u napadu iz zasjede ubijeno je osam šijitskih pobunjenika, rekao je njezin guverner.

U sukobima, koji su u posljednjih nekoliko dana intenzivirani na jugu zemlje, ubijeno je od nedjelje najmanje 159 osoba , od čega ih je 63 smrtno stradalo u Adenu.

Glasnogovornica ICRC-a Marie Claire Feghali rekla je da planiraju da prvi zrakoplov koji iz Jordana treba poletjeti sa 16 tona medicinske pomoći stigne u Jemen u srijedu. Istodobno pokušavaju brodom do Jemena prebaciti ekipu kirurga i liječnika iz skupine Liječnici bez granica.

Šijitski pobunjenici i njihovi saveznici prošle su godine osvojili Sanu i velike dijelove na sjeveru i u središtu zemlje, a početkom ožujka krenuli su u napad na Aden. U nedjelju su zauzeli administrativno sjedište grada te nastoje zauzeti njegov lučki dio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 12:10