SLUČAJ BECCIU

Jedno od najvećih suđenja u povijesti Vatikana: Traži se zatvorska kazna za nekad moćnog kardinala

Kardinalu (75) i još devetero suoptuženih sudi se u investicijskom skandalu

Angelo Becciu

 Andreas Solaro/Afp

Vatikanski tužitelj je u srijedu na suđenju kardinalu Angelu Becciu za korupciju pozvao sud da tog nekada vrlo moćnog dužnosnika Svete Stolice proglasi krivim i kazni ga na zatvorsku kaznu od sedam godina i tri mjeseca.

Odluka suda očekuje se krajem godine, nakon ljetne stanke i dodatnih ročišta koja uključuju oštećene strane, među kojima je i Vatikanska banka.

Radi se o jednom od najvećih suđenja u povijesti Vatikana. Becciu, nekoć zamjenik državnog tajnika, prvi je kardinal kojemu se sudi u tom gradu-državi.

Kardinalu (75) i još devetero suoptuženih sudi se u investicijskom skandalu u kojem je crkvenim novcem kupljena vila u luksuznoj londonskoj četvrti Chelsea, a za nekretninu, provizije i ostale usluge navodno je plaćeno nekoliko stotina milijuna eura.

Tužitelj Alessandro Diddi je na suđenju započetom prije dvije godine pokušao dokazati da su kardinal i suoptuženi krivi za za zlouporabu položaja, pranje novca, prijevaru, pronevjeru i korupciju.

Gubitaški posao s nekretninama u Londonu odrađen je, među ostalim, i sredstvima Državnog tajništva Svete Stolice.

Svi optuženi negiraju bilo kakvu krivnju.

Becciu je prije zahtjeva tužitelja rekao da je "povrijeđen" načinom na koji ga je Diddi ocrnio kao "zlokobnu" osobu.

"Uvijek sam radio na dobrobit Crkve i njoj sam posvetio svoj cijeli život. Nevin sam i nikada nisam ukrao ni centa niti obogatio sebe ili članove moje obitelji", rekao je Becciu.

Nakon što je otpušten iz Državnog tajništva, Becciu je lišen "prava koja mu pripadaju kao kardinalu" te nakon smrti pape Franje ili njegovog odreknuća neće imati pravo ući u tajnu konklavu za izbor sljedećeg Pape.

Među suoptuženicima su ostali zaposlenici Vatikana te vanjski suradnici koje Vatikan optužuje za iznudu.

Vatikanske i talijanske vlasti od srpnja 2019. istražuju spornu kupnju u Londonu a istraga je proširena na Ujedinjene Arapske Emirate, Veliku Britaniju, otočje Jersey, Luksemburg, Sloveniju i Švicarsku.

Becciu je suoptužen je za veliku financijsku štetu nastalu spekulacijskom kupovinom bivše Harrodsove zgrade u londonskom Kensingtonu u Sloaneovoj aveniji 60.

Dok je Becciu, koji tada još nije bio kardinal, bio zamjenik državnog tajnika i nadležan za financijske operacije Državnog tajništva, Vatikan je tu zgradu kupio 2014. kao "odličnu investiciju" za 300 milijuna sterlinških funti.

Potkraj lipnja ju je uspio utržiti, obznanio je, za 186 milijuna funti. Na samoj transakciji izgubio je 114 milijuna funta, u eurima 132,24 milijun, pritom ne računajući provizije posrednicima pri kupnji i prodaji.

Na Vatikanskom sudištu je da dokaže je li posrijedi i kriminal, ili samo evidentna nekompetentnost.

Među optuženima su, uz Becciu, bivši šefovi vatikanske financijske obavještajne zajednice i dva talijanska brokera. Optužene su i četiri tvrtke povezane s pojedinim optuženicima – dvije iz Švicarske i po jedna iz Sjedinjenih Država i Slovenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:03