VRLO BLISKE VEZE

Jedna zemlja nepokolebljivo podržava Putina: ‘Oni su svjetska sila, invazija je prava stvar!‘

Mjanmarska vojna hunta izrazila je u četvrtak svoju potporu ruskoj invaziji na Ukrajinu, stavljajući se u sukob s većinom svjetske zajednice

Ruske trupe koje su iz Krima krenule u invaziju

 Sergei Malgavko/Tass/Profimedia

General Zaw Min Tun, glasnogovornik vojne hunte u Mjanmaru, rekao je za New York Times u telefonskom razgovoru kako je Rusija učinila što je trebala da zadrži svoj suverenitet te smatra da u vezi s Ukrajinom čini pravu stvar, prenosi The Guardian.

"Rusija je također velika zemlja među svjetskim silama i pokazuje da igra glavnu ulogu u konsolidaciji održavanja svjetskog mira", rekao je.

Mjanmarska vojna hunta izrazila je svoju potporu ruskoj invaziji na Ukrajinu, ulazeći tako u sukob s većinom svjetske zajednice, koja je osudila vojnu akciju i krenula s uvođenjem sankcija Moskvi.

U intervjuu za VOA News, Zaw Min Tun je naveo i razloge podrške vojne hunte akciji ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"U prvom redu, Rusija je radila na konsolidaciji svog suvereniteta. Mislim da je ovo prava stvar", rekao je. Osim toga, kako kaže, Rusija mora pokazati svijetu da je svjetska sila.

image

Zaw Min Tun

Str

Min Aung Hlaing, koji je proveo državni udar u Mjanmaru, u kojem je vojna hunta preuzela vlast, posjetio je Rusiju u lipnju prošle godine.

Postoje jake veze između mjanmarske i ruske vojske. Rusija je, također, jedna od rijetkih zemalja koja je branila vojno vijeće koje je preuzelo vlast u puču 1. veljače 2021. godine, zbacivši civilnu vladu i pritvarajući čelnicu Aung San Suu Kyi i druge visoke dužnosnike.

Od tada su UN-ovi, ali i mjanmarski stručnjaci više puta pozivali na zabranu prodaje oružja vojnom vijeću, ali Rusija je te pozive ignorirala.

Kao opravdanje za preuzimanje vlasti u veljači, vojni dužnosnici naveli su prijevaru na općim izborima u studenom 2020. godine, koje je Suu Kyi Nacionalna liga za demokraciju uvjerljivo pobijedila.

Međunarodni i lokalni promatrači izbora potvrdili su naknadno da je glasovanje 2020. uglavnom bilo slobodno i pošteno, osim nekih zanemarivih odstupanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:41