CIRKUS U AUSTRALIJI

Jedna odluka suca uzrujala je Đokovićev tim, sprema li se Noletu najgori mogući scenarij?

Najbolji tenisač svijeta u subotu ujutro po lokalnom vremenu mora se javiti u pritvor, a u nedjelju ga čeka ključno saslušanje

Drama Novaka Đokovića u Australiji

 Afp, Profimedia

Umjesto o bekend dijagonalama, as-servisima i savjetima Gorana Ivaniševića, Novak Đoković ovih dana razmišlja i proučava australske zakone, stiže na sudove i saslušanja te sluša što mu ima za reći njegov odvjetnik Nick Wood.

Novakova motivacija za dolaskom na ovogodišnji Australian Open, turnir koji je u karijeri osvajao devet puta je jasan - izdvojiti se pred Rogerom Federerom i Rafom Nadalom po broju Grand Slam titula (svi po 20). Uzmemo li u obzir njegovu dob i formu, teško je zamisliti da se to u konačnici neće dogoditi, ali Đoković to želi napraviti odmah i sada. Cijena koju plaća za svoju tvrdoglavost je, međutim, poprilično visoka. I veliko je pitanje hoće li uopće imati priliku zaigrati u Melbourneu, budući da je deportacija izgledna mogućnost. Jer situacija najboljeg tenisača svijeta se, naime, naglo pogoršala nakon što je australski ministar za imigracije Alex Hawke donio odluku o odbijanju njegove vize.

"Danas sam iskoristio svoju ovlast prema članku 133C(3) Zakona o migracijama da poništim vizu koju posjeduje Novak Đoković iz razloga zdravlja i dobrog reda, na temelju toga da je takva odluka bila od javnog interesa. Ova odluka uslijedila je nakon naloga Federalnog okružnog i obiteljskog suda od 10. siječnja 2022., poništavajući prethodnu odluku o poništenju iz razloga pravičnosti postupka", naveo je Hawke. Ubrzo nakon njega se oglasio i australski premijer Scott Morrison.

- Shvaćam zašto je ministar nakon pažljivog razmatranja donio odluku o ukidanju vize Đokoviću. Pandemija koronavirusa je bila nevjerojatno teška za svakog Australca, ali mi smo se držali zajedno i zajedno postigli da imamo jednu od najnižih smrtnosti i jednu od najjačih ekonomija uz najveću stopu procijepljenosti. Podnijeli smo mnoge žrtve i s pravom se očekuje da se zaštitimo, dodao je Morrison. U Đokovićevom taboru je nastao šok, odvjetnik Wood je ustvrdio kako je Hawke donio odluku temeljenu na tome da bi Novakova prisutnost u Australiji povećava antivakserske stavove u državi.

image
Martin Keep

- Ne postoji niti jedna racionalna osnova prema kojoj se može reći da će ovakva odluka povećati broj onih koji zagovaraju stavove protiv cijepljenja, a čiji broj vlada želi smanjiti, poručio je Wood na hitnoj raspravi na kojoj su suprotstavljene strane raspravljale što bi se trebalo dalje događati u predmetu. Raspravu je vodio Anthony Kelly, sudac koji je odobrio ulazak Đokoviću u Australiju, a Novakov je odvjetnik odmah na početku naveo da je svaka minuta bitna najboljem tenisaču svijeta te da mu se jako žuri zbog početka turnira. Predložio je i da predmet ostane na istom sudu kako se ne bi gubilo vrijeme te da Đoković ne bude pritvoren.

Nisu svi prijedlozi usvojeni, činjenica da će predmet biti preseljen sa Saveznog okružnog na Federalni sud je osobito uzrujala Novakov odvjetnički tim, a nije ih smirila ni žurnost novog saslušanja koje je sudac Kelly zakazao već za nedjelju u devet ujutro po australskom vremenu (Australian Open starta u ponedjeljak).

image
William West

Pa koje su sada Đokovićeve opcije nakon što mu je i po drugi puta odbijena viza? Karen Sweeney, sudska izvjestiteljica australskog Associated Pressa, navodi da postoje četiri moguća ishoda nakon ove odluke. Prva je da Đoković prihvati odluku te da se ukrca na avion i odleti iz Australije, druga je da se uspješno žali na odluku, ostaje u Australiji te igra na Australian Openu, a treća opcija označava neuspješnu žalbu na sudu što znači da mora napustiti zemlju. Posljednja opcija koju Đoković ima je najkompliciranija, a ta je da dobije na sudu, ali se vlada žali na takvu odluku. Tada bi se moralo presuditi ostaje li ili izlazi iz imigrantskog pritvora te se mora odlučiti može li uopće zaigrati na Australian Openu dok traje žalbeni postupak.

Nakon posljednjeg saslušanja odlučeno je pak da se Đoković ne deportira do odluke. U međuvremenu je planirano da srpski tenisač ode na sastanak s imigracijskim službenicima, a onda da bude sa svojim odvjetnicima sve do nedjelje ujutro kada slijedi ključno saslušanje.

image
Mike Frey

Andy Murray, britanski tenisač koji je tijekom karijere imao vodio mnoge teške borbe s Novakom ovako je komentirao cijelu situaciju:

- Neću udarati Novaka dok leži na podu. Rekao sam neki dan da ovo ne koristi nikome. Žalosno je što sve ovako završava, ali tko zna? Ne znam što slijedi u ovom procesu. Ne znam koji je njegov put, može li se žaliti, koliko će to trajati i smije li uopće trenirati i nastupati na turniru dok je proces u tijeku, rekao je Murray i dodao:

image
Patrick Hamilton

- Ništa od toga ne znam. Naravno, htio bih da se to riješi, to bi za sve bilo dobro. Dojam je da ovo dugo traje. Nije to dobro ni za tenis ni za Australian Open ni za Novaka. Također, mnogo je ljudi kritiziralo i australsku vlast. Nije dobro, podvukao je Murray. A za Novaka nije krenulo dobro još otkako je sletio u Melbourne kasno navečer 5. siječnja, misleći da će mu viza i medicinsko izuzeće, koje su odobrili glavni medicinski dužnosnik Australskog teniskog saveza i neovisni odbor regionalne vlade australske savezne države Viktorije, omogućiti priliku da osvoji rekordni 21. Grand Slam turnir. Uslijedilo je hlađenje ambicija kada mu je australska vlada u suradnji s graničnim službama dala do znanja da potvrda o nedavnom preboljenju covida nije dovoljna za ulazak u zemlju bez obavezne karantene. Njegovom slučaju nije pomogla ni pogreška u imigracijskoj dokumentaciji. Ali Đoković je osporio ukidanje vize na Saveznom okružnom sudu, gdje se sudac Kelly složio da je odluka nerazumna i tako je kupio srpskom tenisaču više vremena za rješavanje pitanja izuzeća. Kada se Novak pojavio u trening-opremi na terenima Melbourne Parka ubrzo nakon toga, stvorio se dojam kako će doista krenuti po svoju desetu titulu u Australiji.

image
William West

No, ekspresno se otkrilo da njegov boravak u Beogradu za Božić sugerira kako je izjava da nije putovao dva tjedna prije leta iz Španjolske za Australiju bila pogrešna, a uz to je dodatno narušio svoj ionako poljuljani imidž u javnosti jer je u Srbiji izložio druge osobe covidu, odnosno nije se samoizolirao kada je dobio pozitivan test natrag.

Pored svega, najfascinantnija je činjenica da Novaku u toj cijeloj mašineriji koja stoji iza njega i koja je na njegovoj plaći, niti jedan glas nije rekao "Hej, čovječe, ako doista odlučiš nastupiti ove godine, upuštaš se u preveliki rizik". Svima je jasno da Novak želi sam zasjesti na teniski tron po broju Grand Slam naslova i izdvojiti se pred Federerom i Nadalom, a velika je vjerojatnost da će mu to prije ili kasnije poći za rukom. Samo, male su šanse da se to dogodi upravo ove godine u Down Underu, a gledano iz kuta njegova teniske ostavštine, ovu karijernu mrlju će biti nemoguće isprati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:53