‘MI SMO KORONA FREE!‘

Jedina država koja odbija cijepiti stanovništvo: Bolnice prenapučene, ali državni vrh koronu uopće ne priznaje

Vlada preporučuje svojim građanima da se protiv ‘akutne upale pluća‘ bore biljnim lijekovima, parnim kupeljima i smoothiejima od đumbira i luka
Prizor s plaže u Dar es Salaamu u Tanzaniji
 Ericky Boniphace/AFP/Profimedia

Svako malo u medijima se pojavi vijest kako je neka država svijeta malo "muljala" s brojkama preminulih i zaraženih covidom-19. Ali, nijedna nije s poricanjem otišla tako daleko kao Tanzanija. Osim što poriče postojanje ijednog slučaja zaraze, ova država na istoku Afrike odbila je cijepljenje.

Čak i Sjeverna Koreja, koja je prijavila nula zaraženih, podnijela je zahtjev za cjepivom, a slično je i s Turkmenistanom, koji je službeno korona-free država, ali uskoro planira pokrenuti kampanju cijepljenja s ruskim Sputnjikom V.

No, predsjednik Tanzanije, John Magufuli, ne želi niti čuti za cjepivo.

"Ako je bijeli čovjek bio u stanju smisliti cijepljenje, onda je do sada trebao već pronaći cjepivo protiv AIDS-a, raka i tuberkuloze", rezolutan je Magufuli, koji je Tanzaniju proglasio "korona-free" u lipnju prošle godine. Cjepivo protiv tuberkuloze, inače postoji, a cijepljenjem se može spriječiti i rak grlića maternice, čiji je uzročnik humani papiloma virus (HPV).

Umjesto cjepiva, tanzanijske vlasti preporučuju svojim građanima, kojih je oko 56 milijuna, da se protiv infekcije bore biljnim lijekovima, parnim kupeljima i smoothiejima od đumbira i luka.

U stvarnosti, građani Ujedinjene Republike Tanzanije umiru, izvještava afrički tjednik Continent.

U prenapučenim bolnicama pacijenti na kisiku podliježu onome što se službeno vodi kao "akutna upala pluća".

Odbijanje uvođenja cijepljenja i sustava testiranja te praćenja zaraženih i umrlih, moglo bi postati opasno i za susjedne države jer virus prelazi granice. U konačnici, moglo bi postati opasno i za ostatak svijeta.

S druge strane, liječnici su počeli anonimno obavještavati građane o rizicima infekcije, a društvenim mrežama su se počeli širiti videozapisi pokapanja umrlih pod okriljem noći. Gotovo nitko ne želi javno govoriti o tom problemu, uglavnom zbog straha od vladine odmazde.

Međutim, iako službeno poriče, vlada ponekad ostavlja dojam kao da shvaća da rizik od virusa uistinu postoji. Tako je u siječnju, nakon što je Danska objavila da su njezina dva državljanina, koja su bila u Tanzaniji, pozitivna na južnoafrički soj virusa, Magufuli izjavio da su za "uvoz nove čudne korone" krivi građani Tanzanije koji putuju u inozemstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:31