NESTALA EMANUELA

JEDAN OD NAJVEĆIH VATIKANSKIH MISTERIJA DOBIO NASTAVAK Hoće li ekshumacija razriješiti desetljećima star slučaj?

 
Pietro Orlandi, brat nestale Emanuele Orlandi
 Profimedia, LaPresse

Tijela iz dvaju grobova na jednom od vatikanskih groblja ekshumirana su u četvrtak u nastojanju da se razriješi desetljećima star slučaj nestanka djevojčice Emanuele Orlandi.

Bila je kći sluge pape Ivana Pavla II i imala je vatikansko državljanstvo. Nestala je u dobi od 15 godina u središtu Rima 1983. Slučaj je jedan od najvećih misterija suvremene povijesti Vatikana.

Dužnosnici su otvorili dva groba iz 19. stoljeća na vatikanskom groblju nakon što je odvjetniku obitelji Orlandi pristiglo anonimno pismo u kojemu se navodi da bi djevojčica mogla biti ondje zakopana.

- Pogledaj gdje anđeo pokazuje - piše u anonimnom pismu u kojemu se referira na kip anđela na grobu princeze Sofije von Hohenlohe umrle 1836.

Vatikanski tužitelji također su naredili ekshumaciju groba vojvotkinje Charlotte Frederice of Mecklenburg-Schwerin, rekao je vatikanski glasnogovornik Alessandro Gissoti.

Iskapanju su prisustvovala dvojica vatikanskih tužitelja, predstavnik obitelji Orlandi, čelnik vatikanske policije i nekoliko radnika te forenzičar Giovanni Arcudi.

Brata nestale djevojčice Pietra Orlandija, koji se godinama bori za pravdu, također su vidjeli kako ulazi u Vatikan rano u četvrtak, ali njega glasnogovornik nije spomenuo.

Ekshumacije su provedene na starom njemačkom katoličkom groblju. Ondje su pokopani ugledni katolici koji su govorili njemački ili flamanski i živjeli u Rimu.

Profesor Acurdi, izabran za nadgledanje postupka, rekao je u srijedu za Vatican News da će preliminarne uvide imati već nekoliko sati poslije.

Rekao je da bi mogao grubo procijeniti koliko su stare kosti iz groba i pripadaju li nekoj drugoj osobi umjesto onima za koje se navodi da su ondje službeno pokopane.

Ostaci će poslije ići na DNK analizu kako bi se "konačno i nedvojbeno" utvrdilo ima li ikakvih poveznica s nestalom djevojčicom. Rezultati će se znati za 20 do 60 dana, rekao je Arcudi.

Slučaj Orlandi godinama je bio povezan s brojnim ludim teorijama zavjere, ali nijedna nema očite poveznice s Teutonskim grobljem.

U prošlosti su se za nestanak Emanuele Orlandi krivile obavještajne službe koje su kovale urote protiv Pape, talijanske kriminalne organizacije ili seksualne predatore među svećenstvom.

Dosad su nekoliko puta ekshumirani grobovi na području pod nadzorom Vatikana koji su se povezivali s djevojčicom, ali rezultati su bili negativni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:19