DRAMA KRAJ AMARILLA

Jedan od najvećih požara u povijesti Teksasa približio se tvornici atomskih bombi: ‘Nije pod našom kontrolom!‘

Požar Smokehouse Creek širi se nekontrolirano od ponedjeljka, potican neobično visokim temperaturama, jakim vjetrom i suhom travom

Snimka vatrogasaca iz Amarilla, 27. veljače 2024.

 -/Afp

Najveći američki pogon za sastavljanje i rastavljanje nuklearnih bombi, tvornica Pantex u Teksasu, našao se u okruženju požara koji je zaprijetio tom važnom vojnom kompleksu.

Zbog nekontroliranog širenja vatre na području oko Pantexa Uprava je objavila da do daljnjeg obustavlja rad pogona koji se nalazi 30 kilometara istočno od grada Amarilla​. "Požar u blizini Pantexa nije pod kontrolom vatrogasaca. Umjesto mjera zaštite, prešli smo na evakuaciju objekta", poručila je Uprava u utorak.

Tvornica za nuklearno naoružanje našla se u središtu veće drame jer je požar koji joj se približio jedan od najvećih u povijesti te savezne države.

Požar nazvan Smokehouse Creek širi se nekontrolirano od ponedjeljka, potican neobično visokim temperaturama, jakim vjetrom i suhom travom.

Pantex je u utorak navečer objavio da obustavlja rad, ali je rano u srijedu javljeno da obnavlja djelatnost nakon što su vatrogasci osigurali područje oko kompleksa.

image

Požar snimljen blizu grada Amarilla i tvornice nuklearnog oružja

-/Afp

Međutim, golemi požar nastavlja harati sjeverom Teksasa. U dva dana progutao je više od 100.000 hektara zemlje. "Neki objekti su izgorjeli", rekao je Juan Rodriguez, lokalni glasnogovornik, dodajući da se službe uzdaju u prognozu o većoj vlažnosti u srijedu. Udari vjetra od stotinu kilometara na sat i niska vlaga u zraku učinili su uvjete idealnima za požar katastrofalnih razmjera.

Teksaški guverner Greg Abbott proglasio je stanje katastrofe za čak 60 okruga na sjeveru države te najavio da bi se na udaru mogli naći i drugi okruzi ako se stanje na terenu ne popravi.

Požar Smokehouse Creek već je peti najveći koji je zabilježen u povijesti Teksasa. Brojni okruzi dobili su zapovijed o evakuaciji, a na području koje bi nastavkom širenja vatre moglo doći na udar živi milijun ljudi.

Na internetskim stranicama Pantexa navodi se da je od 1975. godine to najveća tvornica u Sjedinjenim Državama koja se bavi sastavljanjem i rastavljanjem atomske bombe. Posljednju je napravila 1991. godine. Otad se većinom bavila rastavljanjem i procjenjuje se da su u proteklih 30-ak godina tamo rastavljene tisuće bombi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:34