DRAKONSKA KAZNA

Jedan od najboljih znanstvenika radio na izradi vrhunskog oružja, sada ga čeka jeziva sudbina u zatvorskoj koloniji: ‘Izdajica!‘

Znanstvenik se od 2022. nalazi u zloglasnom zatvoru i cijelo vrijeme tvrdi da je nevin

Aleksandar Šipljuk

 East2west News/willwest News/profimedia

Poznati fizičar koji se bavio kreiranjem hipersoničnih projektila je u Rusiji osuđen na 15 godina zatvora.

Moskovski sud donio je u utorak presudu protiv Aleksandra Šipljuka na suđenju iza zatvorenih vrata, odredivši mu kaznu od 15 godina u zatvorskoj koloniji. Uz to je dobio i dodatnu novčanu kaznu, kao i dodatnu godinu i pol ograničene slobode, javlja TASS.

Šipljuk je vodio Institut za teoretsku i primijenjenu mehaniku u Novosibirsku. Optužen je za prosljeđivanje informacija stranim dužnosnicima o hipersoničnoj tehnologiji i vrhunskom oružju koje može nositi teret do 10 puta brže od brzine zvuka za probijanje kroz sustave protuzračne obrane.

Reuters je izvijestio da je Šipljuk optužen za odavanje tajni na znanstvenoj konferenciji 2017. u Kini. On tvrdi da su sve sporne informacije već bile dostupne u otvorenim izvorima. Znanstvenik se od 2022. nalazi u zloglasnom zatvoru Lefortovo i cijelo vrijeme tvrdi da je nevin.

Šipljuk je jedan od desetak znanstvenika koji su se posljednjih godina suočili s optužbama za izdaju. Optuženo je nekoliko osoba iz njegovog pogona, koji je registriran kao dio ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Šipljukov kolega, Anatolij Maslov (78), u svibnju je osuđen na 14 godina zatvora zbog izdaje. Ruska labava definicija špijunaže olakšava pokretanje slučajeva protiv znanstvenika, uključujući optužbe vezane uz njihovo sudjelovanje u međunarodnim projektima, čak i onima koji su pokrenuti mnogo prije invazije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 21:48