NEJASANE BROJKE

Je li Vučić izgubio treći najveći srpski grad? Oporba slavi: ‘Sve podsjeća na 1996., tu je krenula promjena!‘

U dva najveća grada, Beogradu i Novom Sadu, pobjedu je odnio Vučićev SNS. No, u Nišu situacija nije sasvim jasna.

Aleksandar Vučić; Grad Niš

 Afp, Profimedia/

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) proglasila je u nedjelju navečer pobjedu u Beogradu, Novom Sadu i većini lokalnih uprava u Srbiji nakon izbora u kojima su birani vijećnici u 67 gradova, općina i gradskih općina.

Tu je pobjedu u sjedištu SNS-a proglasio član te stranke i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u svibnju prošle godine formalno odstupio s čela SNS-a, koji je u Srbiji na vlasti 12 godina.

Izbori bilježe manju izlaznost nego na prosinačkim izborima prošle godine, što je i logično budući da je dio opozicijskih stranaka bojkotirao izbore.

U dva najveća grada, Beogradu i Novom Sadu, pobjedu je odnio Vučićev SNS. No, u Nišu situacija nije sasvim jasna.

Prema podacima Ipsosa i CeSID-a, na osnovi 92 posto obrađenog uzorka, u Nišu je Srpska napredna stranka (SNS) osvojila 44,5 posto glasova. Potom je grupa građana „Dr Dragan Milić“ osvojila 24,5% glasova izašlih birača. Lista „Biramo Niš“ dobila je podršku 15,8%, lista „Ujedinjeni – nada za Niš – Miodrag Stanković“ 4% i lista „Dr Savo Manojlović – I ja sam Niš – Kreni-promeni“ također oko 4 posto. Ruska stranka osvojila je 1,2 posto, dok ostale nisu prešle cenzus. Prema tome bi SNS dobio 29 mandata, građani oko Nikolića 16, Biramo Niš 10, "Ujedinjeni – nada za Niš – Miodrag Stanković" 3 mandata, Savo Manojlović 2 i Ruska stranka 1. U tim omjerima SNS-u ni koalicija s ruskom stranom ne bi bila dovoljno za većinu (imali bi 30 od 61 mandata), pod uvjetom da se udruže ostale stranke.

Odjeci bojkota

Kako piše Mihailo Jovićević za Nova.rs, prilično je jasno da je bojkot dijela opozicije uspio smanjiti izlaznost u većini gradova i općina, naročito u Beogradu gdje je bila za 12 posto manja od prošlih lokalnih izbora

- Takav protestni glas građana logično je išao u korist vladajućoj stranci, koja je ostvarila značajno bolji rezultat (gledano u postocima). Paradoksalno, ali bojkot je snizio izlaznost i u Novom Sadu, jednoj od rijetkih lokalnih samouprava (a nedvojbeno najvećoj) u kojoj nije bilo bojkota. Ove godine, očigledno je pad u izlaznosti bio oko 10 posto, piše Jovićević, ali podsjeća da podataka o izlaznosti zapravo još i nema.

- Najčudniji je, ipak, Niš. Također grad u kojem su izbore DSS i dio SPN-a bojkotirali; izlaznost je tu bila značajno manja nego u prosincu, ali i grad u kojem je SNS najbliži porazu (odlučit će praktično jedan mandat). Opozicija je proglasila pobjedu, pobjedu vidi i SNS u koaliciji s ruskom strankom, a najveće iznenađenje izbora postao je dr. Milić, piše Jovićević.

Da je Niš "iskočio" iz očekivanih okvira, potvrdio je i Vučić u svom govoru u izbornom stožeru SNS-a.

- Teško vrijeme nas očekuje, prvenstveno agenda gospodarskog rasta, a napose će biti teško na vanjskopolitičkom planu. Očekujem od vas da pružite ruku političkim protivnicima, oni sad imaju značajnu zastupljenost u lokalnim samoupravama, i to morate imati u vidu, ponajprije u Nišu, gdje rezultati nisu kakve smo očekivali, rekao je Vučić, ali i dodao da očekuje da će formirati većinu u tom gradu, s 32 mandata (za većinu treba 31).

Nositelj oporbene liste "Dr. Dragan Milić", liječnik Dragan Milić, izjavio je na temelju preliminarnih rezultata da je "od večeras Niš slobodan grad" i da "nikada više nevidljiva beogradska ruka" neće upravljati tim gradom. Milić je u fokus javnosti došao nakon što je s timom niške kardiokirurgije besplatno radio vikendom i ukinuo liste čekanja. Sada tvrdi da nema suradnje sa SNS-om.

- Nama je jedan jedini interes naš grad, i da ne bude zablude, pošto je toliko puta pričano da smo trojanski konj i nekakva podmetnuta kolona – neće biti nikakve suradnje sa SNS-om. Niš nije na prodaju i nikada neće biti na prodaju. Nema tih funkcija i nema tih para koje bi oprale ljagu kroz koju je Niš prošao posljednjih dvanaest godina,“, izjavio je Milić, a prenosi Nova.rs.

Što se dogodilo 1996.?

Jelena Jelovac za Novu.rs je pak podsjeća kako je i 1996. godine Niš bio grad iz kojeg je krenula promjena - tada protiv Slobodna Miloševića i njegovog SPS-a.

Naime, 17. studenog 1996. održan je drugi krug lokalnih izbora. Novinari radio stanice “Bel Ami” išli su od jednog do drugog biračkog mjesta i čim je prebrojavanje završeno preuzimali su rezultate.

Prema tim rezultatima više od dvije trećine zastupničkih mjesta u Skupštini Grada Niša pripalo je koaliciji „Zajedno“ (SPO-DS-GSS) i narod je oko ponoći spontano počeo dolaziti u centar grada i slaviti pobjedu.

Predvidljivo, Izborna komisija idući je dan pročitala rezultate koji su se bitno razlikovali od onoga što se prethodne večeri čulo na radiju. Predstavnici koalicije Zajedno u izbornoj komisiji donosili su zapisnike u kojima se vidjelo da je broj glasova naknadno mijenjan. Brojevi glasova za kandidata SPS su povećavani, a koalicije „Zajedno“ smanjivani, čime je pobjeda dodijeljena SPS-u.

To je izazvalo velike prosvjede u Nišu koji su se prenijeli na ostatak zemlje, a sve je završeno usvajanjem svojevrsnog "lex specialis zakona" kojim je Slobodan Milošević de facto priznao poraz. Naime, Skupština Grada Niša okupila se u siječnju 1997. godine, a većinu je imala koalicija - Zajedno.

Za predsjednika Skupštine izabran je Zoran Živković iz oporbenog DS-a, a za predsjednika gradske Vlade Branislav Jovanović, koji je tada bio član Srpskog pokreta obnove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 11:10