UPITAN USPJEH DOGOVORA

JE LI SRBIJA PRIZNALA KOSOVO, JESU LI SRBI DOBILI AUTONOMIJU, I HOĆE LI SPORAZUM IKADA BITI POTPISAN? Piše Davor Butković

BRUXELLES - Odmah poslije parafiranja Sporazuma između Srbije i Kosova, beogradski su mediji prenijeli izjavu premijera Ivice Dačića, koji je kazao kako ne zna hoće li Srbija prihvatiti i potpisati parafirani dokument.

'OVAJ SPORAZUM PREDSTAVLJA NOVU ERU!' Srbija i Kosovo postigli povijesni dogovor, srpska manjina dobiva autonomiju

Srpska je diplomacija, osobito u zadnjih dvadesetak godina, poznata po prihvaćanju, a zatim i odbijaju svih mogućih međunarodnih sporazuma; od Plana Z4 za Hrvatsku, odbijanjem kojega su Srbi zapravo pomogli hrvatskoj strani, pa do prihvaćanja i odbijanja raznih planova za Kosovo s kraja devedesetih godina, što je sve dovelo do američke vojne akcije protiv Miloševićeva režima.

Dačićeva se izjava , kako tek treba vidjeti hoće li obje strane uistinu prihvatiti I potpisati Sporazum, perfektno uklapa u kontinuitet srpske diplomatske prakse u zadnja dva desetljeća.

Najnoviji Sporazum Srbije i Kosova ne otklanja glavne prijepore između Beograda i Prištine: srpski su političari odmah požurili reći kako parafiranjem ovoga Sporazuma nipošto nisu priznali Kosovo, niti će to ikada učiniti.

S druge strane, sasvim je jasno da je glavna namjera Europske Unije (i Sjedinjenih Država) u cijelom ovom mučnom pregovaračkom procesu da Srbija, formalno ili neformalno, ipak prizna kosovsku državnost. Utoliko, srpska strana ni današnjim Sporazumom nije dobila bitno više, no što su nudili prethodne verzije, koje je Beograd bio odbijao.

Kada je, pak, riječ o autonomiji Srba na Kosovu, ona će, prema Sporazumu, biti značajno ograničena dobrom voljom kosovskih državnih vlasti: Priština će odlučivati I o srpskom šefu policije, I o stvarnom statusu autonomnosti preostalih srpskih općina na Kosovu.

Prema tome, nipošto se ne smije govoriti o autentičnoj autonomiji; srpske se općine na Kosovu posebno ne smiju uspoređivati s položajem Republike Srpske, koja već šesnaest godina funkcionira kao država u državi.

Značaj Sporazuma Srbije i Kosova, bude li naposljetku potpisan, tiče se, prije svega, i formalnog završetka svih sukoba na području biše Jugoslavije.

Neprijeporno je da je rat u SFRJ počeo krajem osamdesetih baš na Kosovu.

Sporazum Kosova i Srbije mogao bi postati zadnja diplomatska i pravna točka u okončanju jugoslavenskih ratova.

Već ga zato treba pozdraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 21:01