RAT U UKRAJINI

JE LI OVO DOKAZ DA RUSIJA SURAĐUJE S SEPARATISTIMA? Ruski vojnik na Instagramu objavio hrpu selfija

 Instagram

Ruski vojnik Alekandar Sotkin (24) na svom Instagram profilu prvi je put objavio fotografiju iz vojne baze na jugu Rusije 23. lipnja, dan nakon što je Rusije započela gomilati tamo svoje snage, piše Buzzfeed. Kijev je tada optužio Moskvu za prekogranični napad minobacačima i vođenim projektilima zemlja-zrak.

Tjedan dana kasnije, Sotkin, o kojem na profilima na društvenim mrežama piše da je stručnjak za komunikaciju stacioniran blizu ukrajinske granice, objavio je fotografiju iz sela Krasna Talička, području kontroliranom od strane pobunjenika na istoku Ukrajine.

NIje posve jasno što je točno Sotkin radio u Ukrajini, ili koliko dugo se tamo nalazio. Ovu je fotografiju objavio pak 3. srpnja u Rusiji, dok se nalazio, naizgled, u oklopnom vozilu.

No 5. srpnja, Sotkin je objavio još jednu fotografiju iz sela Krasni Derkul koje se nalazi na ukrajinskoj strani. U isto vrijeme Ukrajina je optuživala pobunjenike da ispaljuju projektile upravo na tom mjestu.

Prema Sotkinovoj mapi, neke fotografije su uslikane oko 15 kilometara od baze u mjestu Vološino u Rusiji, gdje je očito bio smješten.

7. srpnja već je bio u Rusiji. - Ne znam što ovdje radimo, pa pomalo ludimo, slušamo #swedishhousemafia i čekamo nove vijesti iz Ukrajine! - napisao je.

U nedjelju Sotkin je objavio još jednu fotografiju ispod koje tvrdi da rade na lansiranju BUK projektila (kojim je, kako tvrdi američka vojska, srušen malezijski zrakoplov iznad Ukrajine u kojem je bilo 298 ljudi) i slušaju muziku te je dan opisao kao 'prilično dobrom nedjeljom'.

Ipak, ništa direktno ne povezuje Sotkina s napadom na zrakoplov Malaysia Airlinesa. Sotkin nije jedini vojnik čije objave na Internetu sugeriraju da je Rusija upetljana u Ukrajinski sukob. Prošlog je tjedan Vadim Grigoriev objavio fotografije ruskih topničkih položaja s opisom: 'Pucali smo po Ukrajini cijelu noć'.

Grigoriev se potom pojavio na ruskoj televiziji i izjavio kako je njegov račun bio hakiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 13:15