KRALJIČIN SIN

Je li Jeffrey Epstein iskupio princa Andrewa od kaznene odgovornosti za seks s maloljetnicom?

Obitelj ga je natjerala da se odrekne svih činova i javnih dužnosti, pa i titule Njegova kraljevskog veličanstva...

princ Andrew

 Lillian SUWANRUMPHA/AFP

Dan nakon što je američki sud odlučio voditi postupak protiv princa Andrewa za seksualno zlostavljanje, Buckinghamska palača objavila je da sin britanske kraljice ostaje bez svojih vojnih titula i javnih funkcija te da više neće koristiti titulu Njegovo kraljevsko veličanstvo. Odluka predstavlja potpuno uklanjanje Andrewa iz službenog života britanske kraljevske obitelji i pokušaj udaljavanja monarhije od princa koji je nekoć bio drugi u redu za prijestolje. No mnogi traže da se Andrewu oduzme i titula vojvode od Yorka, prenosi Guardian.

Laburistička zastupnica iz Yorka Rachael Maskell ističe kako je neodrživo da mu ostane ta titula i jedan dan dulje. "To povezivanje s Yorkom mora prestati. Postoji vrlo ozbiljna optužba protiv ovog privilegiranog muškarca. Surađujem s drugima na rješavanju problema seksualnog nasilja i mizoginije", poručila je Maskell. Zastupnik Liberalnih demokrata Darryl Smalley iz Yorka također smatra da princ treba ostati bez te titule. "Mislim da se velika većina ljudi u Yorku osjeća potpuno isto radi zaštite ugleda grada", istaknuo je.

U srijedu je objavljeno da je američki federalni sudac na Manhattanu Lewis Kaplan odbacio zahtjev odvjetnika britanskog princa Andrewa za odbacivanje građanskog postupka zbog toga što je privatna tužiteljica Virginia Giuffre 2009. potpisala povjerljivu nagodbu s financijašem Jeffreyjem Epsteinom. Giuffre je pristala uzeti novac kako bi odustala od tužbe protiv Epsteina. Odvjetnici princa Andrewa tvrdili su da se time obavezala odustati od suđenja i protiv svih potencijalno povezanih osoba.

Jeffrey Epstein izvršio je 2019. samoubojstvo u istražnom zatvoru gdje je završio pod optužbom da je organizirao lanac maloljetničke prostitucije. No sudac Kaplan odlučio je nastaviti postupak, iako nije donio konačnu odluku u vezi s valjanosti nagodbe: Kaplan je rekao kako je prerano da bi se odlučilo uključuje li nagodba Giuffre i Epsteina iz 2009. i druge ljude poput britanskog princa.

image

princ Andrew, Virginia Giuffre i Ghislaine Maxwell

Handout/US District Court - Southern District of New York (SDNY)/AFP

U američkom pravnom sustavu tužbu za seksualno zlostavljanje podnosi žrtva. Kako je po definiciji kod seksualnog napastovanja riječ o nasilju moćnog muškarca prema bitno manje moćnijoj žrtvi, žrtve tog zločina često nemaju financijske snage za dugotrajna sudovanja u kojima pobjedu donosi najčešće vještiji i skuplji odvjetnik, što znači da je silovatelj uvijek u prednosti. Golema većina slučajeva nikad ne bude prijavljena, a ako bude, većina ih je dosad završavala takvim financijskim nagodbama: silnik bi platio, a žrtva bi se obavezala na šutnju i da nikad više neće tužiti. Tako je Harvey Weinstein dva desetljeća mogao šlatati i silovati glumice: ako bi se koja baš naljutila i pokrenula sudski postupak, on bi platio i ona bi morala šutjeti. Bilo je dovoljno da imate novca i možete raditi što god hoćete. Kako je to postala masovna praksa u posljednjih desetak godina, omiljena i u novim tehnološkim kompanijama, sve je jači pritisak da se zabrane takve nagodbe. U Kaliforniji je od Nove godine na snazi zakon prema kojemu one više ne štite nasilnike.

Virginia Giuffre (38) tuži britanskog princa Andrewa (61) zbog seksualnog zlostavljanja dok je bila maloljetna, a princ odbacuje te optužbe. Giuffre tvrdi da su je Epstein i njegova partnerica Ghislaine Maxwell (60) kao 17-godišnjakinju dovodili radi seksa s drugim moćnim muškarcima, pa među ostalim i britanskom princu Andrewu. Princ Andrew negira da je prisilio Giuffre na seks prije više od dva desetljeća u londonskom domu Ghislaine Maxwell te da ju je zlostavljao na dva Epsteinova imanja.

Ghislaine Maxwell, kći pokojnoga britanskog medijskog tajkuna Roberta Maxwella, krajem prošle godine proglašena je krivom za pet od šest točaka optužnice zato što je za Epsteina i njegove prijatelje nalazila djevojke, često maloljetne. Osuđena je za niz takvih slučajeva između 1994. i 2004. te joj prijeti do 65 godina zatvora.

Virginia Giuffre (38) pozdravila je presudu suda na Manhattanu koja joj omogućava da nastavi s tužbom protiv princa Andrewa, ističući da će nastaviti otkrivati istinu. Zahvalila je svojim odvjetnicima.

"Njihova mi odlučnost pomaže tražiti pravdu od onih koji su me povrijedili i mnogih drugih. Moj je cilj uvijek bio pokazati da bogati i moćni nisu iznad zakona i moraju snositi odgovornost", poručila je Virginia Giuffre. Podsjetila je da to nije samo njezino iskustvo. "Ne hodam sama tim putem, nego zajedno s bezbroj drugih osoba koje su preživjele seksualno zlostavljanje i trgovinu ljudima".

Suđenje se očekuje na jesen. Proces je otvoren javnosti i princ neće moći izbjeći da se mnogi detalji njegova privatnog života otkriju javnosti. Teoretski, princ bi se mogao izvući ako se nagodi s Virginijom Giuffre, odnosno ako joj plati za povlačenje optužbi, no pitanje je bi li ona na to pristala. Njezin odvjetnik David Boies izjavio je kako je malo vjerojatno da bi prihvatila "čisto financijsku nagodbu".

"Mislim da je Virginiji Giuffre vrlo važno da se ovo pitanje riješi na način koji potvrđuje nju i druge žrtve", rekao je odvjetnik Boies. Virginia Giuffre danas je aktivistica protiv sex traffickinga, prodaje žena u seksualno roblje, a 2015. osnovala je udrugu Victims Refuse Silence (Žrtve odbijaju šutnju). Ona je 2009. pristala uzeti 500.000 dolara od Jeffreyja Epsteina, a zauzvrat će odustati od svojih optužbi. Nagodba je objavljena u sklopu suđenja Ghislaine Maxwell. U njoj se navodi da se odnosi i na "bilo koje druge osobe koje bi mogle biti uključene kao potencijalni okrivljenici".

Britanku Ghislaine Maxwell njujorški je sud 30. prosinca proglasio krivom za namještanje i pomaganje Epsteinu u iskorištavanju maloljetnih djevojaka. Optužena je da je vrbovala i dovela Epsteinu četiri tinejdžerice između 1994. i 2004. godine. Maxwell je bila Epsteinova "partnerica u zločinu", navela je tužiteljica. "Ghislaine Maxwell sama je odlučila. Počinila je zločine ruku pod ruku s Jeffreyjem Epsteinom. Bila je odrasla žena koja je točno znala što radi", istaknula je pomoćnica američkog državnog odvjetnika Alison Moe.

To je treći veliki slučaj seksualnog zlostavljanja, nakon procesa holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu i pjevaču R. Kellyju. Njezini odvjetnici tvrdili su da je iskorištena kao žrtveno janje za Epsteina. Branili su je da su svjedočenja četiri žene nevjerodostojna, motivirana novcem. Dvije od četiri svjedokinje ispričale su da su imale 14 godina kad su se našle u Epsteinovoj mreži seksualnog iskorištavanja djevojčica. Tri tvrde da ih je i Maxwell neprimjereno dodirivala.

image

princ Andrew i Virginia Giuffre

Steve Parsons/Afp/Profimedia

Priča Virginije Giuffre primjer je kako je operirao par Maxwell-Epstein. Ghislaine Maxwell pronalazila je ranjive tinejdžerice, iz nefunkcionalnih obitelji i bez zaštite, koje bi namamila da za novac dođu masirati. I mic po mic bile bi uvučene u lanac prostitucije: Epstein je organizirao zabave i podvodio ih svojim bogatim i utjecajnim prijateljima. Djevojke su na to pristajale. Zašto se onda žale na seksualno zlostavljanje? Pa ni pedofili u najvećem broju slučajeva ne koriste direktnu silu. Znači li to da bi ih trebalo osloboditi krivnje? Možda ako su uzeli od pedofila bombon ili čokoladu to treba smatrati pravičnom naknadom za seksualnu zloupotrebu djeteta?

Pedofili koriste svoju moć, činjenicu da su odrasli, da su u bliskom odnosu s djetetom kao članovi obitelji, obiteljski prijatelji, učitelji, treneri, svećenici. Silovanje/seksualno zlostavljanje, odnosno nasilje je u zloupotrebi te moći, a ne u korištenju fizičke sile. Glavni urednik njemačkog Bilda Julian Reichelt konačno je smijenjen u listopadu: istraga nije utvrdila da je zgodni urednik ijednu kolegicu silovao, a s mnogima je bio u vezi. No Reichelt je koristio svoju funkciju i moć da bi se približio mladim novinarkama, promovirao ih dok bi bile s njim i nakon toga ih se rješavao, degradirajući ih i šikanirajući. To je zloupotreba moći. Nekad bi se smatralo normalnim ponašanjem jednog šefa, no eto, vremena se mijenjaju.

Sporan je način na koji je Epstein mamio svoje žrtve i koristio ih, i to što je većinom riječ o maloljetnicama. Obitelj Virginije Giuffre preselila se u Palm Beach na Floridi kad je Virginia imala četiri godine. Od sedme godine zlostavljao ju je obiteljski prijatelj. Bježala je od kuće, živjela u udomiteljskim obiteljima. Kao 13-godišnjakinja živjela je na ulici u Miamiju, a tu ju je zlostavljao 65-godišnji svodnik Ron Eppinger s kojim je živjela pola godine. Eppinger je bio pod istragom FBI-ja i priznao je krivnju za sudjelovanje u krijumčarenju imigrantkinja radi prostitucije. S 14 godina Virginia se vratila živjeti s ocem. Otac je tad radio na održavanju imanja Mar-a-Lago u vlasništvu Donalda Trumpa, pomogao je Virginiji da i ona tamo radi. Na Trumpovu imanju Virginiji je prišla Ghislaine Maxwell. Virginia je upravo čitala knjigu o masaži: Ghislaine ju je pitala o tome i ponudila joj da masira Epsteina, ne samo na Floridi, nego da nastavi putovati s njim. Nakon što ju je Ghislaine upoznala s Jeffreyjem Epsteinom, par milijunaša djevojku je počeo pripremati za njezin budući posao. Masaža se brzo preokrenula u pružanje seksualnih usluga.

Između 2000. i 2002. Virginia Giuffre putovala je između Epsteinovih rezidencija u Palm Beachu i na Manhattanu, uz izlete na Epsteinov ranč Zorro u Novom Meksiku i privatni otok Little Saint James. Prema sudskim dokumentima, Giuffre je optuživala Epsteina i Maxwell da su je podvodili mnogim svojim prijateljima, među ostalim financijašu Glennu Dubinu, odvjetnicima Alanu Dershowitzu i Georgeu J. Mitchellu, političaru Billu Richardsonu i znanstveniku Marvinu Minskom.

Do jučer su Epstein i njegovi prijatelji mogli raditi što žele, pa i s 14-godišnjakinjama. Kad bi zagustilo, njihovi bi pravnici ponudili nagodbu, oni bi iskeširali odštetu i zauzvrat dobili punu slobodu. U europskom pravnom sustavu takav način iskupljenja počinitelja nije moguć, no to nije jedini način obeshrabrivanja žrtava da progovore i svjedoče. Princ Andrew i njegovi odvjetnici još se nadaju da će ga izvući stara sudska nagodba Virginije Giuffrey i Epsteina: financijaš je platio pola milijuna dolara i sad bi država trebala zaboraviti jesu li počinjena kaznena djela i tko bi sve trebao biti odgovoran?

U Kaliforniji je početkom ove godine stupio na snagu zakon kojim su stavljene izvan snage slične financijske nagodbe poslodavaca i zaposlenika. Posljednjih su godina ugovori o tajnosti podataka (NDA) postali uobičajena praksa u američkim kompanijama, s klauzulama o tajnosti u ugovorima o radu i sporazumima o otpremnini, kao i u brojnim slučajevima uznemiravanja na radnome mjestu. Riječ je o tome da moćni plaćaju kako bi žrtva šutjela o zločinu. Nekoliko mjeseci nakon izbijanja pokreta #MeToo, Kalifornija je 2018. donijela zakon koji je zaštitio sve zaposlenike vezane sličnom odredbom tajnosti u slučaju kad odluče progovoriti o seksualnom uznemiravanju ili spolnoj diskriminaciji na radnome mjestu. Sad se taj zakon proširuje kako bi se zaštitilo zviždače i spriječilo ušutkavanje zaposlenih koji su doživjeli bilo kakvu vrstu uznemiravanja ili diskriminacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:12