BLOKADA RAČUNA

Javni RTV servis BiH pred kolapsom, iz Banje Luke im ne daju novac od pretplate

Ugasi li se BHRT, upozorili su iz Poslovodnog odbora, BiH će biti jedina zemlja u Europi bez javnog servisa na državnoj razini

Radio-televizija Bosne i Hercegovine

 Print Screen/BHRT

Javni radio-televizijski servis Bosne i Hercegovine (BHRT) morat će prestati s radom i emitiranjem programa zbog financijskog kolapsa prouzročenog problemima u financiranju, najavili su u četvrtak iz njegova poslovodnog odbora.

U priopćenju upućenom domaćoj i međunarodnoj javnosti koje su potpisali ravnatelj BHRT-a Belmin Karamehmedović i direktor televizije BHT 1 Mario Vrankić stoji kako su zbog trotjedne blokade računa javnog servisa nemoguće isplate plaća i podmirivanje troškova pa će stoga biti prisiljeni prekinuti rad.

"Time je onemogućeno naše dalje emitiranje i poslovanje", stoji u priopćenju označenom kao posljednji apel za spas javnog servisa.

Ističu kako će na ovaj način biti prekinut 77 godina dugi kontinuitet javnog radijskog i televizijskog emitiranja jer je sadašnji BHRT pravni sljednik nekadašnje Radio-televizije BiH odnosno RTV Sarajevo koja je redoviti radijski program uspostavila još u travnju 1945. godine.

Račune BHRT-a blokirala je Porezna uprava Federacije BiH zbog neizmirenih obveza temeljem poreza i doprinosa na plaće zaposlenika a iz Poslovodnog odbora priznaju postojanje duga no pojašnjavaju kako je on nastao kao rezultat drastičnog kršenja zakona koji regulira njihov rad i financiranje za što nikada nisu uspjeli dobiti sudsku i pravnu zaštitu.

To im je već treća takva blokada računa posljednjih godinu dana provedena iz istih razloga, a Poslovodni odbor je upozorio kako je to vjerojatno i posljednja jer je BHRT neće preživjeti.

Uz BHRT javni RTV servisi kao dio sustava javnog emitiranja u BiH su i RTV Federacije BiH te Radio-televizija Republike Srpske (RTRS). Zakonom je regulirano kako se oni financiraju iz pretplate koju prikupljaju entitetski emiteri a od prikupljenih sredstava oni zadržavaju trećinu dok se dvije trećine imaju prebaciti na račun BHRT-a.

RTRS koja je pod izravnim utjecajem vlasti u Republici Srpskoj tu obvezu godinama ignorira i sebi je zadržala više od 30 milijuna eura koji zakonski pripadaju BHRT-u.

Sudski postupci koje je do sada zbog toga pokretao BHRT ostale su bez rezultata jer su ih sudovi u Banjoj Luci sve redom odbili kao neutemeljene a Sud BiH se proglasio nenadležnim za odlučivanje.

Ugasi li se BHRT, upozorili su iz Poslovodnog odbora, BiH će biti jedina zemlja u Europi bez javnog servisa na državnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 15:29