PRISILNA IZOLACIJA

JAVIO SE KINESKI NOVINAR KOJI JE NESTAO PRIJE DVA MJESECA NAKON ŠTO JE OBJAVIO EKSPLOZIVNI VIDEO IZ WUHANA Nakon prisilne karantene promijenio ton

 
Li Zehua
 Youtube / Screenshot

Kineski novinar Li Zehua, koji je nestao na dva mjeseca nakon što je objavio video iz Wuhana u jeku epidemije koronavirusa, pojavio se u javnosti tvrdeći da ga je cijelo ovo vrijeme policija držala u prisilnoj karanteni.

Li je jedan od troje kineskih novinara koji su od početka na "prvim crtama" borbe protiv koronavirusa te je izvještavao tijekom najgorih tjedana zaraze. Posljednji puta viđen je 26. veljače kada je objavio video u kojem se vidi kako ga progone bijeli državni terenci. Dugački videoprijenos završio je kada je više agenata nahrupilo u njegov stan.

U tom se videu vidi kako ga je bijeli terenac pokušavao zaustaviti. Osoba koja se nalazila unutra vikala je da stane. Li se uspaničio te je počeo bježati, a video je postao viralan. Li se zatvorio u svoj stan ispred kojeg je vidio policiju i osoblje u zaštitnim odijelima. Tri sata kasnije upali su mu stan agenti.

Brinuli su o njemu

Kako piše The Guardian, Lija su odveli u policijsku stanicu gdje je suočen s optužbama za remećenje javnog reda. Policija je naknadno izvijestila da ga neće procesuirati, ali će morati u karantenu jer je posjećivao područja s visokom stopom zaraze.

Iduća dva mjeseca Li je proveo u karanteni gdje je bio pod stalnim nadzorom policajaca. Ipak, kaže da su s njime postupali humano. Dobivao je tri obroka na dan.

- Policija se prema meni čitavo to razdoblje ponašala vrlo civilizirano. Pazili su da imam dovoljno hrane. Doista su se brinuli o meni. Neka Bog blagoslovi Kinu i neka se ljudi diljem svijeta ujedine- rekao je Li koji je iz karantene pušten 28. ožujka.

Mediji primjećuju da je Lijev ton, neutralan i domoljuban, drugačiji nego što je bio ranije. U svojim ranijim videima izvještavao je o naporima lokalnih komiteta u borbi protiv koronavirusa te je razgovarao sa zaraženim sugrađanima. Posjetio je i krematorij gdje mu je radnik pričao o transportu tijela osoba umrlih od COVIDA-19. Tada je rekao:

- Ne želim šutjeti, zatvoriti uši i oči. Nije da ne mogu imati lijep život sa ženom i djecom. Mogu. Ali radim ovo jer mislim da ljudi, naročito mladi ljudi, trebaju ustati - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 19:50