INOVACIJA

Japanski grad postavio ‘čudovišne‘ robote-vukove da ih štite od - medvjeda

Čudovišni robot-vuk ima četiri noge, čupavo tijelo, plavu grivu i crvene, svjetleće oči te ispušta razne zvukove
Robot-vuk
 Viralpress/Viral Press/Profimedia

Jedan je japanski grad postavio robote-vukove u pokušaju da prestraši medvjede koji tamošnjim poljoprivrednicima postaju sve veća prijetnja, piše Guardian.

Grad Takikawa na sjevernom otoku Hokkaido kupio je i instalirao dva robota Monster Wolf nakon što su medvjedi u rujnu primijećeni kako lutaju gradskim četvrtima. Gradske vlasti rekle su da nakon postavljanja robota, više nije bilo susreta s medvjedima.

Bliski susreti s medvjedima u Japanu dosegli su petogodišnju razinu i javljaju se uglavnom u ruralnim područjima zapadnog i sjevernog Japana, izvijestila je nacionalna televizija. Ove godine su već zabilježeni deseci napada, od kojih su dva bila kobna, što je navelo vladu da sazove hitni sastanak prošlog mjeseca radi rješavanja ove prijetnje.

Čudovišni robot-vuk ima četiri noge, čupavo tijelo, plavu grivu i crvene, svijetleće oči. Kad se aktiviraju njegovi detektori pokreta, on pomiče glavu, bljeska svjetlima i ispušta zvukove u rasponu od vučjeg zavijanja do buke strojeva. Proizvođač Ohta Seiki prodao je oko 70 primjeraka od 2018. godine.

Pravi japanski vuk lutao je središnjim i sjevernim otocima zemlje prije nego što je prije više od jednog stoljeća posve izlovljen.

Gradske vlasti Takikawa rekle su da medvjedi postaju aktivniji i opasniji dok traže hranu prije nego što odu na zimski san krajem studenog. Sve manje količine žira i orašastih plodova u divljini, mogle su natjerati životinje da se odvaže doći bliže gradovima u potrazi za hranom, kažu lokalni mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:38