NIJE SIGURNO

Japanci masovno otkazuju letove za Europu

Kontinuirano pratimo situaciju, ali s obzirom na stanje u Ukrajini i brojne rizike, odlučili smo otkazati letove, kažu iz JAL-a

avion Japan Airlinesa

 Charly TRIBALLEAU/AFP

Tvrtke Japan Airlines Co Ltd i ANA Holdings Inc u četvrtak su priopćile kako otkazuju sve letove za i iz Europe zbog sve veće zabrinutosti za sigurnost nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Spomenuti avioprijevoznici, koji inače koriste ruski zračni prostor za svoje europske letove, pridružuju se sve većem broju kompanija koje su otkazale ili preusmjerile letove između Europe i sjeverne Azije.

- Kontinuirano pratimo situaciju, ali s obzirom na trenutačno stanje u Ukrajini i brojne rizike, odlučili smo otkazati letove - rekao je glasnogovornik JAL-a za Reuters.

Na internetskoj stranici ANA Carga navode pak kako je do obustave letova došlo zbog "velike mogućnosti da njihovi avioni neće moći nadlijetati Rusiju zbog krizne situacije u Ukrajini".

Podsjetimo, avioprijevoznicima iz Europske unije i Kanade zabranjen je pristup ruskom zračnom prostoru, što je bio odgovor na njihove zabrane nametnute ruskim zračnih prijevoznicima.

Tvrtke ANA i JAL obavljaju oko 60 letova u tjednu kroz ruski zračni prostor između Tokija i Londona, Pariza, Frankfurta i Helsinkija. Finski Finnair, koji je prvobitno otkazao svoje letove u Tokio, nakon što je izgubio pristup ruskom zračnom prostoru, u srijedu je priopćio kako će četiri puta u tjednu nastaviti letjeti iz Helsinkija u Tokio, ali s novom rutom i vremenom leta od 13 sati, u odnosu na prijašnjih devet i pol.

Dulje rute zračnih prijevoznika povećat će troškove goriva i smanjiti količinu tereta koji se može prevesti.

Korean Air Lines još je u četvrtak nadlijetao ruski zračni prostor, ali tajvanski prijevoznici već sad izbjegavaju ruski zračni prostor te lete iznad Kine i središnje Azije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:52