HRVAT IZA REŠETAKA

Japan: Ubojica je jedva pristao na susret s hrvatskim konzulom

Pomoć koju Biondić može dobiti od naše diplomacije, za razliku od prave pravne zaštite, više je simbolična i humanitarna

TOKIO - Djelatnici hrvatskog veleposlanstva, doznajemo, jučer su u jutarnjim satima po tokijskom vremenu posjetili hrvatskog državljanina Davida Biondića koji je već nekoliko dana u istražnom zatvoru u japanskom glavnom gradu.

Ustrajali u nakani

Biondić je, podsjetimo, glavni osumnjičenik u zločinu obiteljskog nasilja u kojem je smrtno stradao jednogodišnji sin japansko-hrvatskog bračnog para, a supruga s ubodnim ranama na leđima je preživjela.

Međunarodno pravo koje jamči određenu pomoć stranim državljanima u zemlji domaćina Biondić je odbio, no hrvatski su diplomati, očigledno, ustrajali u nakani da posjete osumnjičenika.

Pomoć koju David Biondić može dobiti od hrvatske diplomacije je više simboličnog ili humanitarnog karaktera, za razliku od prave pravne zaštite.

Provjera postupanja

U praksi, ako je državljanin neke zemlje završio u pritvoru zemlje koju posjećuje, diplomati matične države mogu s osumnjičenikom razgovarati o bilo čemu osim o konkretnom slučaju zbog čega je osoba privedena. To se, naravno, odnosi na početnu fazu istrage.

Hrvatska diplomacija u ovom trenutku može jedino provjeriti kako se s pritvorenikom postupa, poslužiti kao veza s rodbinom i donijeti neke sitnice koje njemu u pritvoru nisu dostupne, poput knjiga ili magazina, i stvari jednostavno prepustiti japanskom pravosuđu.

Inače, Japanci na smrt gledaju drukčije od zapadnjaka. Ubojstvo je u budizmu grijeh koji se strogo kažnjava.

Ritualno samoubojstvo

Moderni su Japanci religiozno vrlo pragmatični i Japan je sekularna država, ali su religiozna naslijeđa šintoizma i budizma duboko ukorijenjena u životu svakog stanovnika ovog arhipelaga.

Ritualno samoubojstvo, koje se poduzima kako bi se sprala nečist, tradicionalno se gleda kao moralna vrlina i u javnosti se ne osuđuje.

Čuveni japanski pisac Yukio Mishima izvršio je samoubojstvo u vojnoj bazi, a jedno od posljednjih samoubojstava koja su uzburkala ovdašnju javnost bilo je ono koje je počinio političar Toshikatsu Matsuoka 2007. godine, dok je bio pod istragom zbog prevelikih službenih troškova.

Tada se oglasio i tokijski guverner, koji je Matsuoku nazvao “pravim samurajem”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:02