UŽASNO PONAŠANJE

Japan turistima zabranjuje ulazak u četvrt gejša: ‘Očajni smo, kidaju nam odjeću i bacaju opuške na nas‘

Stanovnici Kyota već dugo negoduju i frustrirani su zbog lošeg ponašanja turista

Gejše u Kyotu

 Kota Kawasaki/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Posjetiteljima će biti zabranjen ulazak u privatne uličice u poznatoj četvrti gejša u Kyotu, rekao je u četvrtak lokalni dužnosnik, istaknuvši da se mjera uvodi jer se drevni grad bori s prekomjernim brojem turista od proglašenja završetka pandemije covida.

Stanovnici Kyota već dugo negoduju i frustrirani su zbog lošeg ponašanja turista, posebno u gradskoj četvrti Gion, gdje se nalaze čajane u kojima "geiko" - kako se gejše lokalno nazivaju i njihove mlađe "maiko" asistentice izvode svoje nastupe.

U prosincu je vijeće okruga Gion, koje čine lokalni stanovnici, pozvalo vlasti grada Kyota da se uhvate u koštac s tim problemom, uz objašnjenje da njihova četvrt "nije tematski park".

Jedna je članica japanskim medijima ispripovijedala da su jednoj "maiko" turisti poderali kimono, a drugoj su u ovratnik ubacili opušak cigarete.

S obzirom na to da problem još uvijek nije riješen, vijeće je odlučilo oštrije istupiti u javnosti.

- Od turista ćemo tražiti da ne ulaze u uske privatne ulice četvrti od travnja nadalje, rekao je AFP-u Isokazu Ota, izvršni član vijeća.

- Mi zapravo ne želimo poduzimati takve mjere, ali smo očajni, rekao je, dodavši da će za turiste postaviti odgovarajuća upozorenja i znakove.

Kazao je i da će glavna ulica Giona Hanamikoji, koja je javna, ostati otvorena za turiste.

Ota je rekao da se skupine turista ponekad "ponašaju poput paparazza" čim gejše izađu iz uskih ulica, a široke su tek metar ili dva.

Godine 2019. općinsko vijeće Gion postavilo je znakove s natpisom "zabranjeno fotografiranje na privatnim ulicama" s upozorenjima o novčanim kaznama do 10 000 jena (oko 67 dolara) za prekršitelje.

Ota ističe da, unatoč uobičajenim zabludama gejše nisu prostitutke, već zabavljačice, vrlo vješte u tradicionalnom japanskom plesu, sviranju glazbenih instrumenata i raznim igrama.

Turizam u Japanu ponovno doživljava procvat otkako su ukinuta granična ograničenja iz doba pandemije.

I ostale turističke atrakcije u toj zemlji počinju poduzimati mjere protiv prekomjernog turizma.

Ovog će se ljeta planinarima koji koriste najpopularniju rutu za uspon na planinu Fuji po osobi naplaćivati kotizacija od 13 dolara, a broj osoba koje će se kretati stazom bit će ograničen da bi se smanjile gužve i poboljšala sigurnost korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:54