JAČANJE VOJSKE

Japan najavio razvoj novih hipersoničnih raketa, dosegle bi cijelu Sjevernu Koreju: ‘Isključivo za samoobranu!‘

Japan je polovicom mjeseca najavio povijesnu promjenu u sigurnosnoj politici, uz udvostručenje vojnog proračuna

Lansiranje sjevernokorejske rakete

 Str/Afp

Japansko ministarstvo obrane radi na razvoju više projektila dugog dometa s dohvatom do oko 3000 kilometara i namjerava ih rasporediti oko 2030. godine, izvijestila je u subotu agencija Kyodo, pozivajući se na izvor upoznat s tim pitanjem.

Vlada planira razmjestiti rakete dometa od 2000 kilometara ranih 2030-ih, a hipersoničnu raketu od 3000 kilometara koja može dosegnuti bilo koje mjesto u Sjevernoj Koreji i nekim dijelovima Kine oko 2035., dodaje agencija.

Japan je polovicom mjeseca najavio povijesnu promjenu u sigurnosnoj politici, uz udvostručenje vojnog proračuna zbog sve većih ambicija Kine i Sjeverne Koreje u regiji.

Revidirana sigurnosna strategija, objavljena u dokumentu vlade premijera Fumija Kishide, odmak je od pacifističke sigurnosne doktrine nakon Drugog svjetskog rata koju je Japanu nametnuo SAD.

Obrambeni proračun će u idućih pet godina narasti gotovo dvostruko, na 2 posto BDP-a, što će ga učiniti trećim najvećim na svijetu, nakon SAD-a i Kine.

Japan današnje sigurnosno okruženje smatra „najozbiljnijim i najkompliciranijim“ od Drugog svjetskog rata.

Unatoč tome, Japan je poručio da se želi držati politike "isključivo usmjerene na samoobranu", ističući da ne želi postati vojna sila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:42