PRESEDAN

Japan izdao upozorenje za megapotres: ‘Budite oprezni, provjerite rute za evakuaciju...‘

Stručnjaci kažu kako postoji 70 do 80 % šanse da se potres magnitude 8 ili 9 po Richteru dogodi u sljedećih 30 godina

Šteta nakon potresa u Japanu

 Wataru Hatae/The Yomiuri Shimbun Via AFP

Japan je u četvrtak navečer po lokalnom vremenu prvi put izdao upozorenje o povećanom riziku od "velikog potresa" u bliskoj budućnosti, prenosi BBC. Ljudi su pozvani na oprez, iako potrebe za hitnom evakuacijom zasad nema.

- Nastavite sa svojim svakodnevnim životom, ali budite oprezni. Provjerite rute za evakuaciju i pobrinite se za to da u kućanstvu imate dovoljno zaliha potrepština - apelirali su dužnosnici.

Istaknuto je i da upozorenje, koje će na snazi biti tjedan dana, ne znači da je veliki potres neizbježan, ali vjerojatnost za njega veća je nego inače.

Do ovog presedana došlo je nekoliko sati nakon što je potres magnitude 7,1 po Richteru pogodio područje oko južnog otoka Kyushu. Srećom, isti nije izazvao veću štetu. No s obzirom na to da mu je epicentar bio na rubu korita Nankai, područja seizmičke aktivnosti koje se proteže duž japanske pacifičke obale, stručnjaci su u stanju pojačane pripravnosti.

Granica spomenute ploče nalazi se između zaljeva Suruga u središnjem Japanu i Hyūga Nada, dijela Tihog oceana koji se nalazi uz istočnu obalu otoka Kyushu, jugozapadno od otoka Honshu, uz južnu obalu Japana. Prethodni potresi u koritu Nankai ubili su tisuće ljudi. Inače, ovakvi megapotresi bilježe se svakih 90 do 200 godina, a posljednji je bio 1946. godine.

Stručnjaci kažu kako postoji 70 do 80 % šanse da se potres magnitude 8 ili 9 po Richteru dogodi negdje duž doline u sljedećih 30 godina. Procjenjuje se da bi u najgorem slučaju moglo poginuti više od 200.000 ljudi, što od razornog potresa, što od tsunamija koji bi uslijedio.

- Iako postoji relativno veća šansa za još jedan veliki potres, ne možemo reći da će se isti definitivno dogoditi u određenom razdoblju - izjavio je Shinya Tsukada, dužnosnik Japanske meteorološke agencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 15:34