COVID EKSTREMIZAM

Jacindina vlada brani ‘mjere‘ kakve nemaju ni talibani koji su pomogli novozelandskoj trudnici: ‘Imala je više opcija‘

Charlotte Bellis kaže da je poslala 59 dokumenata novozelandskom konzulatu u Afganistanu, no oni su odbili zatjev za hitnim povratkom

Charlotte Bellis

 Instagram

Vlada Novog Zelanda stala je u obranu svojeg strogog sistema karantena, poznatog kao MIQ, nakon što je trudna novozelandska novinarka rekla da se morala obratiti talibanima za pomoć jer joj je odbijen zahtjev za povratkom u vlastitu zemlju, piše Guardian.

Charlotte Bellis otkrila je da je trudna nedugo nakon što je 2021. na sebe svrnula pažnju javnosti ispitujući talibanske vođe o načinu na koji tretiraju žene i djevojčice. Bellis bi trebala roditi u svibnju.

U studenom je dala otkaz na Al Jazeeri te tada nije imala izbora nego napustiti Katar, gdje nije mogla ostati kao trudna, ali neudana žena. Ona i njezin partner, Jim Huylebroek, preselili su se u njegovu rodnu Belgiju. No, ni tamo nije mogla dugo ostati jer, kako je pisala u svojoj kolumni za New Zealand Herald, nije belgijska državljanka. Kazala je kako je jedina zemlja za koju su ona i njen partner imali vize bila - Afganistan, u koji je na kraju i otišla.

Rekla je da je poslala 59 dokumenata novozelandskom konzularnom uredu u Afganistanu, no oni su odbili njezin zahtjev za hitnim povratkom.

Postoje iznimke

Novozelandski ministar za pandemiju covida-19 u vladi Jacinde Ardern, Chris Hipkins, rekao je u ponedjeljak da MIQ predviđa iznimke za ljude koji se nalaze u posebnim okolnostima. - Nitko nije rekao da ne postoje, kazao je Hipkins.

- Ona se željela vratiti na sasvim određen datum, a naši su joj se službenici obratili s nekoliko dodatnih pitanja nedugo nakon što su pregledati njezin zahtjev. Među kriterijima za dodjelu pomoći u hitnim slučajevima je i zahtjev da se u Novi Zeland otputuje unutar 14 dana od podnošenja aplikacije. Gospođa Bellis je naznačila da namjerava putovati tek krajem veljače te da su joj djelatnici karantenskog sustava savjetovali da krene ranije.

Koliko znam, službenici su joj također kazali da se prijavi za ulazak u zemlju pod nekom drugom kategorijom za hitne slučajeve. Savjetujem joj da tu ponudu shvati ozbiljno. Također, koliko znam, otkako se u prosincu vratila u Afganistan, dva puta joj je ponuđena konzularna pomoć, kazao je Hipkins.

Među kriterijima za dodjelu pomoći u hitnim slučajevima je i trudnoća, kazao je. - To uključuje liječničke preglede ako je majka negdje izvan zemlje i ne može dobiti liječničku pomoć tamo gdje se nalazi te dozvola da se osobe hitno vrate na Novi Zeland kako bi se omogućila neophodna pomoć njihovim bračnim drugovima ili partnericama koje su trudne.

Bellis je kazala kako je aplicirala za ulazak u državu (tj. primitak u sustav karantene) putem kategorije u kojoj se kao razlog navodi potreba za zdravstvenom skrbi jer je trudnicama rečeno da je to ono što bi trebale napraviti.

Potom joj je rečeno da se ponovno prijavi pod kategorijom "Novozelanđanin/ka na lokaciji ili u situaciji gdje postoji ozbiljna opasnost za njihovu sigurnost", kazala je.

'Zar nema načina?'

- Kakva se to poruka šalje ženama? Da ne postoji način prijave za trudnice? Prijavili smo se na pravi način jer je put preko zahtjeva za liječnički tretman ispravan način prijave.

Dodala je i da su vlasti imale sve potrebne informacije, no da je njezina prijava naišla na 'razne klauzule, tehnikalije i konfuziju'.

- Prvo su mi rekli da mi zabranjuju ulazak u zemlju zbog onih 14 dana. Onda su mi rekli da ne mogu ući na temelju medicinskih razloga, a sada mi govore nešto treće. Čemu tolika pitanja i klauzule? Imate sve informacije.

Novi Zeland je tijekom pandemije uspio zadržati minimalan broj zaraženih te je zabilježio samo 52 smrtna slučaja u populaciji od pet milijuna ljudi, ali cijena toga je maltretiranje čitave populacije beskrajnim lockdownima.

Također, zahtjevi da čak i njihovi vlastiti državljani na povratku u zemlju moraju provesti 10 dana u karantenskim hotelima koje nadgleda vojska, rezultirale su tisućama ljudi koji su zakrčili sistem želeći osigurati svoje mjesto u karanteni.

Hipkins je kazao kako je granični režim Novom Zelandu poslužio 'jako dobro' jer je zaštitio one u zemlji i spriječio preopterećenje zdravstvenog sustava. No, vlada je signalizirala da će se strogi granični režim uskoro promijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:49