ZAKLJUČENO 256 ISTRAGA

Izvješće OLAF-a za 2022.: ‘Lani smo osigurali povrat 600 milijuna eura u proračun EU‘

OLAF je lani zaključio i 38 istraga o prijevarnom ili nepravilnom ponašanju osoblja i članova institucija EU

Olaf 

 /Ec

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) lani je preporučio povratak 426,8 milijuna eura u proračun EU i spriječio neopravdanu potrošnju 197,9 milijuna eura. Tijekom prošle godine zaključio je 256 istraga te izdao 275 preporuka nadležnim tijelima država članica i EU. Nakon što su OLAF-ovi stručnjaci proveli 1017 preliminarnih analiza, OLAF je lani otvorio 192 nove istrage. Uz sve to, OLAF je Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) prijavio 71 slučaj potencijalnih kaznenih djela, od čega 16 u ime Europske komisije.

Rezime je to izvješća o radu OLAF-a u 2022. godini, objavljenog u utorak. Glavni direktor OLAF-a, Ville Itälä, pohvalio se uspjehom u zaštiti novca poreznih obveznika EU namijenjenog za infrastrukturu i digitalizaciju, zapljenom 531 milijun cigareta kojima se nezakonito trgovalo, međunarodnom akcijom protiv lažnog meda i povratom gotovo tri milijarde eura u proračun EU iz slučaja umanjenja carinske vrijednosti.

Informatički alati

"Slično kao i prethodnih godina, OLAF-ove istrage o potrošnji sredstava EU uključivale su optužbe o dosluhu, manipulaciji u postupcima javne nabave, sukobima interesa i prenapuhanim računima. Veći broj digitalno počinjenih prijevara potvrđuje trend koji je OLAF primijetio posljednjih godina. U 2022. godini OLAF je osnovao ad hoc stručnu skupinu usredotočenu na razvoj informatičkih alata za borbu protiv prijevara za potrebe Mehanizma EU za oporavak i otpornost te je počeo istraživati slučajeve moguće zloporabe sredstava iz tog mehanizma", ističe se, među ostalim, u izvješću.

Borba protiv krivotvorenja i krijumčarenja i dalje spada u središnji dio OLAF-ovih operacija. Lani je suorganizirao ili pružio potporu u nekoliko zajedničkih carinskih operacija te sudjelovao u doprinosu da se milijuni krivotvorenih i opasnih predmeta zaplijene prije upotrebe. Riječ je o lažnim lijekovima, krivotvorenim i potencijalno opasnim igračkama, cigaretama kojima se nezakonito trgovalo te čak 14,7 milijuna litara nezakonito proizvedenog vina, piva i jakih alkoholnih pića.

Suradnja s Ukrajinom

Također se ističe da OLAF već dugo surađuje s ukrajinskim vlastima kako na rashodovnoj (zaštita sredstava EU) tako i na prihodovnoj strani proračuna EU (carinska suradnja).

"Od početka rata OLAF pruža pomoć ukrajinskim agencijama za borbu protiv prijevara kako bi pomogao ojačati i unaprijediti strukture te zemlje za borbu protiv prijevara i korupcije te kako bi zaštitio postojeća i buduća financijska sredstva EU", stoji u izvješću, uz naglasak da je OLAF također odigrao važnu ulogu u borbi protiv izbjegavanja sankcija koje je EU nametnula Rusiji i Bjelorusiji nakon invazije na Ukrajinu.

OLAF se bavi i osobljem te članovima institucija EU radi pravilne potrošnje europskih sredstava, a lani je zaključio 38 istraga o prijevarnom ili nepravilnom ponašanju osoblja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 08:50