‘STOP‘ IZ KREMLJA

Izvanredni sastanak nakon egzodusa iz Rusije: Na najprometniji granični prijelaz stiže mobilizacijski punkt?

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruske vlasti još nisu donijele odluku o tome hoće li zbog mobilizacije zatvoriti granicu

Granični prijelaz Verhni Lars

 Vano SHLAMOV/AFP

Regionalni ured Ministarstva unutarnjih poslova Ruske Federacije objavio je na svom kanalu na komunikacijskoj platformi Telegram da će se na graničnom prijelazu Verhni Lars između Sjeverne Osetije i Gruzije uspostaviti mobilizacijski punkt, pišu Vedomosti.

- Odlučeno je da će se državljanima Rusije dopustiti da pješice pređu granicu, a planiramo uvesti dodatne mjere sigurnosti. Uz to, u bližoj će se budućnosti na tom graničnom prijelazu postaviti vojni mobilizacijski punkt - stoji u izvještaju regionalnog ureda Ministarstva.

Odluka o uspostavljanju mobilizacijskog punkta donesena je nakon sastanka na graničnom prijelazu. Na sastanku na koju je odluka donesena sudjelovali su ministar unutarnjih poslova Sjeverne Osetije, čelni čovjek prometne policije te čelnici Odjela za granice Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB) koji su zaduženi za Republiku Sjevernu Osetiju-Alaniju i carinsku službu Sjeverne Osetije.

Iz FSB-a su rekli da će te mjere smanjiti rizik od izbijanja ilegalnog ponašanja i konfliktnih situacija.

Djelomičnu mobilizaciju rezervista ruski je predsjednik Vladimir Putin naredio 21. rujna. Ona je došla nakon što su ukrajinske snage Rusima nanijeli velike poraze u borbama na sjeveroistoku Ukrajine.

Nakon što je Putin izdao tu naredbu, naglo je porasla potražnja za avionskim kartama za zemlje u koje Rusi mogu otići bez viza.

Uz to, na graničnim su se prijelazima počeli stvarati redovi. Red automobila koji su 23. rujna čekali na graničnom prijelazu Verhni Lars brojao je 2300 vozila.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruske vlasti još nisu donijele odluku o tome hoće li zbog mobilizacije zatvoriti granicu.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije naglasilo je da djelomična mobilizacija ne sadržava odredbe koje omogućavaju da se građanima Rusiji ogranični mobilnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:19