NIŠTA OD IZRUČENJA

IZREŠETAO ŽENU S 14 METAKA PA POBJEGAO U ENGLESKU 'U Hrvatskoj me maltretiraju jer sam Srbin!

Branko Lončar dobio je azil u Ujedinjenom Kraljevstvu i živi od socijalne pomoći
76. strana, eps klinca max. velikJutros je istraznom sucu priveden Josko Rogic (21) koji je u noci sa ponedjeljka na utorak palicom pretukao Mislava Marusica nakon cega je ovaj zadobio frakturu lubanje i krvarenje mozga.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Mišković / CROPIX

LONDON - Srbin iz Hrvatske, 55-godišnji Branko Lončar već godinama se nalazi u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je zatražio azil i živi od socijalne pomoći. U Hrvatskoj je osuđen na zatvorsku kaznu zbog ubojstva svoje supruge, no britanske ga vlasti uporno odbijaju izručiti, piše Daily Mail.

Lončar je živio na području RSK početkom 90-ih godina. Nakon obiteljske razmirice, njegova supruga je izašla iz zajedničke kuće u Ostrovu, stala na ljestve i stavila omču oko vrata. Lončar je potom ‘slučajno’ ispalio 14 metaka u nju.

Rekao je pred sudom RSK kako je, kada je vidio da je skočila s ljestava, izvadio pištolj i počeo mahnito pucati, ali nije znao u kojem smjeru.

Patolog je zaključio kako je njegova supruga umrla od gušenja prije nego što ju je ustrijelio.

Godine 1999. pobjegao je u Englesku s djecom i zatražio azil, tvrdeći da su njegova djeca izložena diskriminaciji od strane hrvatske djece u školi, ali i da ‘lokalno stanovništvo gaji antipatije spram njega zbog smrti njegove žene.’

Hrvatski Vrhovni sud vratio je suđenje za ubojstvo supruge na nižu instancu, i Lončar je osuđen za pokušaj ubojstva. Četiri liječnika izjavilo je kako je njegova supruga još bila živa kada ju je ustrijelio.

Priču o Branku Lončaru objavio je britanski Daily Mail, koji se čudi zašto Lončar nije izručen

No, britanski sudovi odbijaju izručiti Lončara Hrvatskoj. Nakon izdavanja međunarodnog uhidbenog naloga 2006. godine, londonski sud odbio je zahtjev, uz primjedbu kako je morao sam odgajati djecu nakon što je ustrijelio suprugu.

Prošli tjedan, Visoki sud u London donio je konačnu presudu u Lončarovu korist, na temelju njegovog ‘prava na obiteljski život.’

Lončar je, naime, izjavio sudu kako ima novu partnericu s kojom je u vezi od prije 2006. godine, premda ne žive zajedno, te kako sad ima unuke u Londonu.

Sud je priznao da Lončar nije bio uzoran građanin Ujedinjenog Kraljevstva, da je zaradio opomenu zbog krađe 2012. godine, te da je osuđen za napad 2013., no u presudi, u kojoj su kritizirali hrvatsko pravosuđe, zaključili su kako bi njegovo izručenje bilo jednako ‘ugnjetavanju.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:30