RAT NA BLISKOM ISTOKU

Izraelski tenk slučajno pogodio Egipat; Netanyahu zaprijetio Libanonu: Ako Hezbollah uđe u rat, slijedi nezamislivo!

Dramatična događanja u Izraelu i Pojasu Gaze pratimo iz minute u minutu
Razmjena vatre na izraelsko-libanonskoj granici
 Ali Hashisho/Xinhua News/Profimedia/Ali Hashisho/xinhua News/profimedia

Ključni događaji:

- Izrael kaže da je ubio "teroriste" u zračnom napadu na džamiju u Dženinu

- SAD šalje raketne obrambene sustave na Bliski istok

- Kanada kaže da Izrael nije napao bolnicu u Gazi

- Joe Biden razgovarao s Izraelom

- U izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp ubijeno najmanje 13 Palestinaca, uključujući petero djece

- Izrael će 'od danas pojačati napade', kaže glasnogovornik izraelske vojske

- UN najavio drugi konvoj humanitarne pomoći za Gazu

- Izrael će evakuirati još 14 naselja na sjeveru: 'Hezbollah igra vrlo, vrlo opasnu igru'

- Četiri Palestinca ubijena na Zapadnoj obali tijekom noći

- Izrael je uništio dvije sirijske zračne luke

- U noćnim napadima na Gazu ubijeno najmanje 55 ljudi

- UN: Vodene kozice, šuga i dijareja šire se Gazom

- Istaknuti novinar ubijen u Gazi

15:06

Izrael postavio Hamasu uvjet za prekid rata

Glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus rekao je za australski ABC da će vjerojatno uslijediti kopnena invazija Gaze ako se Hamas ne preda bezuvjetno. Potvrdio je da je kopneni upad izraelske vojske u Pojas Gaze odgođen, već je samo ustvrdio da izraelske snage namjeravaju “u potpunosti razmontirati Hamas”.

“Kada bi pripadnici Hamasa ispuzali iz svojih skrovišta, vratili nam naše taoce, njih svih 212, i bezuvjetno se predali, tada bi rat bio okončan”, rekao je Conricus. “Ako to ne učine, vjerojatno ćemo morati krenuti u kopnenu invaziju i riješiti to”, dodao je.

18:42

Granata ispaljena iz izraelskog tenka slučajno ozlijedila egipatske vojnike

Nekoliko pripadnika pogranične postrojbe egipatske vojske zadobilo je lakše ozljede u nedjelju nakon što su slučajno pogođeni gelerom izraelskog tenka, rekao je glasnogovornik egipatske vojske.

Izraelska vojska ranije je rekla da je jedan od njihovih tenkova slučajno pogodio egipatske položaje blizu granice s Pojasom Gaze.

Izraelske obrambene snage "izrazile su žaljenje zbog incidenta, koji se istražuje", priopćeno je bez daljnjih detalja.

17:22

U blizini prijelaza Rafah se čula eksplozija

U blizini prijelaza Rafah između Egipta i Gaze, čuli su se eksplozija i zvuk vozila hitne pomoći, rekli su svjedoci Reutersu.

Zasad se ne zna točna lokacija ni uzrok eksplozije.

Izvješća dolaze nedugo nakon što je konvoju od 17 kamiona s humanitarnom pomoći dopušten ulazak u Gazu iz Egipta, javljaju egipatski državni mediji.

17:19

Netanyahu upozorio Hezbolah: Ulazak u rat bi uništio Libanon

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u nedjelju Hezbolah da ne ulazi u rat protiv Izraela, rekavši da bi to izazvalo izraelske protunapade "nezamislive" snage što bi dovelo do devastacije Libanona.

Netanyahu je poručio Hezbolahu da bi ulaženje u rat protiv Izraela bila "životna greška".

U tom slučaju "udarit ćemo snagom koju ne mogu zamisliti i koja će biti razorna za državu Libanon", izjavio je Netanyahu tijekom posjeta vojnicima na sjeveru zemlje.

Vojnicima je kazao i da im zasad ne može reći "hoće li Hezbolah odlučiti u potpunosti ući u rat".

Rat koji je pokrenut nakon Hamasovog krvavog napada na Izrael 7. listopada je "biti ili ne biti" za Izrael, dodao je Netanyahu.

Međunarodna zajednica strahuje od snažnijeg angažmana proiranski orijentiranog Hezbolaha, saveznika palestinskoga islamističkog pokreta Hamasa.

Posljednji rat između Izraela i Hezbolaha iz 2006. godine u Libanonu je za sobom ostavio 1200 mrtvih, a u Izraelu 160 mrtvih, većinom vojnika.

Stoga je izraelska vojska od 7. listopada i napada Hamasa u stanju pripravnosti na sjevernoj granici s Libanonom.

Izrael, koji je prije tjedan dana proglasio zatvorenu vojnu zonu široku 4 kilometra uz granicu s Libanonom, objavio je ranije u nedjelju da evakuira još 14 naselja na sjeveru zemlje.

14:39

Drugi konvoj od sedamnaest kamiona pomoći upućen prema Gazi

Sedamnaest kamiona s humanitarnom pomoći prešlo je u nedjelju egipatski granični terminal s Pojasom Gaze, koja je pod opsadom i izraelskim bombardiranjem, što je drugi konvoj u dva dana namijenjen palestinskom teritoriju od početka rata Izraela i Hamasa.

U subotu je UN, nakon prolaska konvoja od prvih 20 kamiona, ocijenio da je takva količina bila dovoljna za 4 posto dnevnih potreba u Gazi prije izbijanja rata.

Nedjeljni konvoj je na inspekciji i potom će se uputiti prema Pojasu Gaze, rekli su Reutersu sigurnosni i humanitarni djelatnici na Rafahu.

Izrael je uveo "potpunu opsadu" palestinskog teritorija nakon terorističkog napada Hamasovih militanata 7. listopada, odsjekavši gusto naseljeni obalni pojas Sredozemlja od hrane, goriva, lijekova, vode i drugih bitnih zaliha, što je dovelo do straha od humanitarne katastrofe.

Dugačka kolona kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć već je danima na prijelazu Rafah.

Izrael kontinuirano bombardira mete Hamasa zračnim napadima i mobilizirao je stotine tisuća vojnih rezervista uoči očekivanog kopnenog napada u Pojasu Gaze.

Palestinski militanti i dalje ispaljuju rakete iz Gaze prema Izraelu.

14:38

Izraelska vojska optužuje Hezbolah da uvlači Libanon u rat

Izraelska vojska u nedjelju je optužila Hezbolah da traži vojnu eskalaciju, pri čemu prijeti opasnost od toga da u rat uvuče i Libanon, nakon novih sukoba na granici gdje su napetosti vrlo visoke nakon napada koje je 7. listopada na teritoriju Izraela izveo Hamas.

"Hezbolah uvlači Libanon u rat od čega neće imati nikakve koristi, ali riskira da puno izgubi”, upozorio je glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus na društvenoj mreži X.

Međunarodna zajednica strahuje da se rat između Hamasa i Izraela ne prelije izvan granica, kao i od snažnijeg angažmana proiranski orijentiranog Hezbolaha, saveznika palestinskoga islamističkog pokreta Hamasa.

Posljednji rat između Izraela i Hezbolaha iz 2006. godine u Libanonu je za sobom ostavio 1200 mrtvih, a u Izraelu 160 mrtvih, većinom vojnika. Stoga je izraelska vojska od 7. listopada u stanju pripravnosti na sjevernoj granici s Libanonom.

U prekograničnim sukobima ovaj je vikend poginulo šest boraca Hezbolaha i pripadnik palestinskoga Islamskog džihada u Libanonu. Ozlijeđena su i trojica izraelskih vojnika, od kojih jedan teže, i još dvojica poljoprivrednih radnika.

Od 7. listopada na libanonskoj je strani poginulo 29 osoba, većinom boraca, ali i civila, među kojima i novinar agencije Reuters. Izraelska vojska je izvijestila o četiri smrtna slučaja, među kojima su tri vojnika.

"Je li libanonska država doista spremna ugroziti ono što je ostalo od libanonskog prosperiteta i suvereniteta? Na to pitanje moraju odgovoriti libanonske vlasti", rekao je u nedjelju potpukovnik Jonathan Conricus.

Libanonski premijer Nadžib Mikati u nedjelju je izvijestio o "diplomatskim kontaktima na međunarodnoj razini i u arapskom svijetu, kao i o lokalnim sastancima koji se održavaju da bi se pokušali prekinuti izraelski napadi na Libanon". Svrha tih kontakata je i spriječiti da se sukob s područja Gaze proširi na libanonski teritorij.

U subotu je drugi čovjek Hezbolaha, šeik Naim Kasem, ponovno zaprijetio eskalacijom.

Iran je u nedjelju upozorio Izrael i Sjedinjene Države kako postoji opasnost da situacija "izmakne kontroli".

13:32

Istaknuti novinar ubijen u Gazi

Roshdi Sarraj, osnivač palestinske medijske kuće Ain Media, ubijen je u svom domu tijekom izraelskog napada.

Sarraj je bio jedan od najpoznatijih novinara u Gazi, a čak je posljednjih nekoliko tjedana radio s međunarodnim medijima kako bi pokušao dobiti snimke.

Još 22 novinara ubijena su od početka sukoba prije dva t jedna, izvijestio je Odbor za zaštitu novinara. Dodali su i da su novinari bili suočeni s uhićenjima, prijetnjama, cenzurom te cyber napadima.

13:29

UN: Vodene kozice, šuga i dijareja šire se Gazom

Vodene kozice, šuga i dijareja u porastu su zbog užasnih sanitarnih uvjeta u Pojasu Gaze, objavili su u nedjelju Ujedinjeni narodi.

Ured UN-a za hitnu pomoć (OCHA) rekao je da je jedan od razloga to što su se ljudi morali oslanjati na prljavu vodu zbog nedostatka pitke vode.

Ured UN-a nije naveo konkretne brojke.

UN upozorava da će se broj slučajeva bolesti povećati ako vodoopskrbni i sanitarni objekti brzo ne dobiju struju ili gorivo za nastavak rada.

Izrael je uveo "potpunu opsadu" Gaze odsijecajući gusto naseljeni obalni pojas Sredozemlja od hrane, goriva, lijekova, vode i drugih osnovnih zaliha - kao odgovor na masakr koji su prije dva tjedna počinili militanti Hamasa.

10:03

Sirija: izraelski udari onesposobili dvije glavne zračne luke

Izraelski napadi na zračne luke u Damasku i Alepu onesposobili su ih i ubili najmanje dvoje radnika, izvijestili su u nedjelju sirijski državni mediji.

Državna sirijska novinska agencija (SANA) prenijela je da su raketni napadi rano u nedjelju bili istodobni i da su oštećene piste.

Sirijsko ministarstvo prometa priopćilo je da su svi dolazni letovi za Damask i Alep preusmjereni na međunarodnu zračnu luku Latakiju.

Sirijski opservatorij za ljudska prava potvrdio je napade i rekao da je to treći put u 10 dana da je Izrael pogodio zračnu luku u Alepu.

Izraelska vojska nije komentirala izvješća, ali Izrael je optužio Iran za isporuku oružja militantnim skupinama aktivnim u Siriji zrakoplovima.

Iran je glavna podrška sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu od početka pobune protiv njegove vladavine 2011.

Izrael redovito bombardira ciljeve u susjednoj ratom razorenoj Siriji u nastojanju da spriječi najvećeg rivala Iran da tamo proširi svoj utjecaj.

09:05

U noćnim napadima na Gazu ubijeno najmanje 55 ljudi

U noćnim napadima na Pojas Gaze ubijeno je najmanje 55 ljudi, priopćila je u nedjelju vlada Hamasa, nakon što je Izrael objavio da pojačava udare.

"Više od 55 mrtvih", rekao je vladin ured za tisak u priopćenju o posljednjoj noći bombardiranja kao odgovor na napade Hamasa na Izrael 7. listopada, izvijestila je agencija France-Presse.

U priopćenju se dodaje da je više od 30 kuća uništeno u satima nakon što je glasnogovornik izraelske vojske rekao da će se napadi pojačati.

Vlada Hamasa kaže da je više od 4300 ljudi ubijeno u izraelskim napadima od početka rata kao odgovor na napad Hamasa na Izrael u kojem je poginulo oko 1400 ljudi.

08:03

Izrael je uništio dvije sirijske zračne luke

Izraelska raketa pogodila je međunarodne zračne luke Damask i Alep u Siriji, objavili su lokalni državni mediji. U napadu rano jutros ubijen je jedan civilni radnik, a zračne luke prestale su s radom, dodaje se.

Redovni letovi za i iz zračnih luka u Damasku i Alepu preusmjereni su na međunarodnu zračnu luku Latakia, priopćilo je Ministarstvo prometa.

Izrael je ove godine nekoliko puta napao zračne luke u svojim naporima da zaustavi isporuke iz Irana njihovim posrednicima na Bliskom istoku, a to uključujei libanonsku skupinu Hezbollah.

08:01

Četiri Palestinca ubijena na Zapadnoj obali tijekom noći

Izraelske snage ubile su četiri Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali tijekom noći, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva kojim upravlja Hamas.
Rečeno je da se time ukupan broj smrtnih slučajeva na Zapadnoj obali od napada Hamasa 7. listopada popeo na 89.
U međuvremenu, palestinsko ministarstvo zdravstva tvrdi da je 4.385 ljudi ubijeno u Gazi.
Izrael izvodi zračne napade na Gazu nakon Hamasovih napada prije dva tjedna, rekavši da pokušava uništiti tu militantnu skupinu.

07:58

Ubijeno najmanje 4385 Palestinaca, uključujući stotine djece

Palestinski mediji izvijestili su da je najmanje 11 Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na grad Kan Junis na jugu Gaze, te da Izrael napada južni grad Rafah, a medicinski izvori u Gazi izvijestili su u nedjelju da je u napadima tijekom noći na području Gaze ubijeno više od 50 Palestinaca.

Napadi su uslijedili nekoliko sati nakon što je glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari pozvao stanovnike Gaze da se evakuiraju prema jugu, dalje od opasnosti.

"Radi vaše vlastite sigurnosti krenite prema jugu. Nastavit ćemo napadati u području grada Gaze i pojačati napade", rekao je Hagari izraelskim novinarima u subotu.

Izrael je započeo potpunu opsadu Gaze nakon prekograničnog napada militanata islamističkog pokreta Hamas na jug Izraela 7. listopada u kojemu je ubijeno 1400 ljudi, uglavnom civila, u šokantnom napadu koji je traumatizirao Izrael.

Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je u subotu da su izraelski zračni i raketni napadi u znak odmazde ubili najmanje 4385 Palestinaca, uključujući stotine djece, a više od milijun od 2,3 milijuna ljudi na malom teritoriju ostalo je bez domova.

SAD je najavio da će poslati više protuzračne obrane, uključujući sustav THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) i dodatne raketne sustave protuzračne obrane Patriot na Bliski istok te da će pripremiti više vojske.

Sjedinjene Države predložile su kasno u subotu nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se kaže da Izrael ima pravo braniti se. Rezolucija zahtijeva da Iran prestane izvoziti oružje "milicijama i terorističkim skupinama koje prijete miru i sigurnosti diljem regije".

Izrael je nagomilao tenkove i trupe u blizini ograđene granice oko uske obalne enklave za planiranu kopnenu invaziju s ciljem uništenja Hamasa.

"Ući ćemo u Pojas Gaze... da uništimo Hamasove operativce i Hamasovu infrastrukturu", rekao je načelnik stožera general-pukovnik Herzi Halevi vojnicima u videu koji je u subotu distribuirala izraelska vojska.

"U mislima ćemo imati sjećanja na slike i one koji su pali u subotu prije dva tjedna."

Izraelske snage izvele su vježbe vatrenog oružja "u pripremama za sljedeću fazu rata", pokazala je snimka koju je u subotu objavila izraelska vojska.

Hamas je priopćio da je u subotu ispalio rakete prema Tel Avivu kao odgovor na izraelske zračne napade.

Izrael je rekao da su njegovi zrakoplovi u subotu gađali ciljeve Hezbolaha u Libanonu.

Dok međunarodna zabrinutost raste da bi se sukob mogao proširiti u regionalni rat, američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je u subotu privremenog premijera Libanona Najiba Mikatija da bi libanonski narod mogao biti pogođen ako njegova zemlja bude uvučena, priopćio je State Department.

Irački militanti gađali su bespilotnim letjelicama i raketama dvije vojne baze u kojima su smještene američke snage u Iraku, što je zadnji u nizu napada nakon što su upozorili Washington da ne intervenira kako bi podržao Izrael protiv Hamasa u Gazi.

"Nakon detaljnih razgovora s predsjednikom (Joeom) Bidenom o nedavnim eskalacijama od strane Irana i njegovih posredničkih snaga diljem regije Bliskog istoka, danas sam naredio niz dodatnih koraka za daljnje jačanje prisutnosti Ministarstva obrane u regiji", rekao je ministar obrane Lloyd Austin u priopćenju.

Washington je zadnjih tjedana već poslao značajnu količinu pomorskih snaga na Bliski istok, uključujući dva nosača zrakoplova, prateće brodove i oko 2000 marinaca.

07:48

Izrael će evakuirati još 14 naselja na sjeveru: 'Hezbollah igra vrlo, vrlo opasnu igru'

Izrael planira evakuirati 14 dodatnih naselja u sjevernom Izraelu, stoji u priopćenju koje je prenio Reuters. Ova vijest dolazi u trenutku kada izraelska vojska kaže da eskalirajući napadi Hezbollaha riskiraju "uvlačenje Libanona u rat".

Agencija France-Presse prenosi izjavu glasnogovornika Izraelskih obrambenih snaga Jonathana Conricusa: "Hezbollah... uvlači Libanon u rat u kojem neće ništa dobiti, ali će izgubiti mnogo. Hezbollah igra vrlo, vrlo opasnu igru. Oni eskaliraju situaciju. Svakim danom vidimo sve više napada. Je li libanonska država doista spremna ugroziti ono što je ostalo od libanonskog prosperiteta i libanonskog suvereniteta za dobrobit terorista u Gazi?"

Izrael je naredio evakuaciju desecima sjevernih naselja, a nekoliko tisuća Libanonaca također je pobjeglo iz pograničnih područja u južni grad Tir.

Zamjenik čelnika Hezbollaha Naim Qassem upozorio je kako bi skupina mogla pojačati svoje sudjelovanje u sukobu.

07:40

UN se nada da će drugi konvoj pomoći danas biti pušten u Gazu

Šef UN-a za humanitarna pitanja Martin Griffiths kaže kako se nada da će drugom konvoju pomoći biti dopušten ulazak u Pojas Gaze u nedjelju. Griffiths je jučer rekao da postoji mogućnost da će drugi konvoj biti propušten.

"Možda čak i nešto veći, 20 do 30 kamiona", rekao je o potencijalnoj veličini.

Dvadeset kamiona s humanitarnom pomoći dopušteno je u subotu ući u Gazu preko egipatskog prijelaza Rafah - što su aktivisti opisali kao "kap u moru" onoga što je potrebno Gazi.

Ti kamioni su bili prvi koji su stigli u regiju otkako je Izrael prije dva tjedna uveo blokadu nakon napada Hamasa.

06:32

Izrael će 'od danas pojačati napade', kaže glasnogovornik izraelske vojske

Izrael kaže da planira intenzivirati svoje napade na Gazu od subote navečer, javlja Reuters.

Obraćajući se novinarima u subotu, odgovarajući na pitanje o mogućoj kopnenoj invaziji na Gazu, izraelski kontraadmiral Daniel Hagari rekao je: "Produbit ćemo naše napade kako bismo smanjili opasnosti za naše snage u sljedećim fazama rata. Od danas ćemo pojačati napade."

Reuters javlja da je Hagari ponovio svoje pozive stanovnicima Gaze da se evakuiraju na jug.

06:29

U izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp ubijeno najmanje 13 Palestinaca, uključujući petero djece

Agencija UN-a, UNRWA (Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku), priopćila je da je u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp Nur Shams na Zapadnoj obali navodno ubijeno najmanje 13 Palestinaca, uključujući petero djece.

Adam Bouloukos, direktor UNRWA-e na Zapadnoj obali, rekao je da je, prema izvješćima, ubijen i jedan izraelski vojnik, dok su "mnogi drugi" ozlijeđeni.

"Prve procjene pokazuju da je gotovo 50 domova oštećeno, neki ozbiljno, dok su ceste, struja, voda, internet i kanalizacijske mreže u kampu bile oštećene", rekao je Bouloukos.

"Ovi posljednji događaji simbol su kontinuirane eskalacije koja riskira živote palestinskih izbjeglica u kampovima diljem Zapadne obale. Ova nedavna operacija najveća je od Jenina u srpnju ove godine."

06:26

Biden kaže da 'razgovara s Izraelcima'

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je "razgovarao s Izraelcima" kada su ga upitali ohrabruje li Jeruzalem da odgodi invaziju na Gazu.

Predsjednik je dao odgovor dok je u subotu napuštao crkvu u Rehoboth Beachu u svojoj rodnoj državi Delaware.

Njegova izjava dolazi usred glasina da SAD pokušava obuzdati odgovor Izraela na napad Hamasa koji se dogodio 7. listopada, a sve u pokušaju da izbjegne širenje sukoba na širi Bliski istok.

06:24

Kanada kaže da Izrael nije napao bolnicu u Gazi

Kanadsko ministarstvo obrane, citirajući analizu otvorenih izvora i povjerljivih izvještaja, reklo je s "visokim stupnjem pouzdanosti" da Izrael ne stoji iza napada na bolnicu Al-Ahli u Gazi 17. listopada.

Napad je vjerojatnije uzrokovala pogrešna raketa ispaljena iz Gaze, priopćilo je kanadsko Ministarstvo obrane.

Hamas je okrivio izraelske snage za napad, ali Izrael je opetovano rekao da nije napao bolnicu i okrivio je zalutalu raketu ispaljenu iz Gaze.

Procjena Kanade dolazi dan nakon što je francuska vojna obavještajna služba zaključila da je eksploziju u bolnici vjerojatno uzrokovala palestinska raketa, a ne izraelski napad.

SAD je također ocijenio da Izrael nije napao objekt Al-Ahli u Gazi.

06:23

SAD šalje raketne obrambene sustave na Bliski istok

Pentagon kaže da će na Bliski istok poslati sustav THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), zajedno s američkim sustavom protuzračne obrane „Patriot“.

Sustav THAAD dizajniran je za obaranje balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa u završnoj fazi njihova leta.

Američki ministar obrane Lloyd Austin također je rekao da su dodatne trupe stavljene pod "pripremu za raspoređivanje" u regiji, iako nije precizirao koliko, prenosi BBC.

U priopćenju Pentagona stoji da je ova odluka uslijedila nakon '"nedavne eskalacije Irana i njegovih posredničkih snaga diljem regije Bliskog istoka".

Napadi na američke snage u Iraku i Siriji porasli su otkako je prije dva tjedna izbio sukob između Izraela i Hamasa. Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada, SAD je premjestio nosač zrakoplova, brodove i avione u istočni Mediteran – i obećao Izraelu dati dodatnu opremu i streljivo.

06:22

Izrael kaže da je ubio "teroriste" u zračnom napadu na džamiju u Dženinu

Izraelska vojska je priopćila u nedjelju da je u zračnom napadu neutralizirala "teroriste" koji su bili u podrumu džamije Al Ansar u Dženinu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Vojska je izvela zračni napad na teroristički kompleks agenata Hamasa i Islamskog džihada, koji su odgovorni za više terorističkih napada zadnjih mjeseci i spremaju novi teroristički napad", ističe se u priopćenju izraelske vojske.

Ravnatelj Crvenog polumjeseca u Dženinu Mahmud al-Sadi, kako prenosi službena palestinska agencija Wafa, rekao je da je jedna osoba poginula, a tri su ranjene u tom zračnom napadu.

Izraelska vojska je navela da je u džamiji bilo "zapovjedno središte za planiranje napada" i "baza za njihovo izvođenje".

Vojska dodaje da je ta "teroristička ćelija" u subotu 14. listopada organizirala napad blizu zida koji Izrael razdvaja od Zapadne obale, pomoću eksplozivne naprave, u kojemu nitko nije stradao.

Izraelska vojska i stanovnici kolonija ubili su desetke ljudi nakon 7. listopada, dana Hamasova krvavog napada na Izrael iz pojasa Gaze, u kojemu je poginulo više od 1.400 ljudi, većinom civila.

U pojasu Gaze je više od 4.300 ljudi, uglavnom civila, poginulo u neprestanom bombardiranju izraelske vojske, priopćilo je Hamasovo ministarstvo zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:09