SKRUŠENO PRIZNALI

Izraelski pucanj u istinu: Novinarku Al Jazeere ‘vjerojatno‘ je ustrijelio izraelski vojnik, mislio je da je borac

Časnik veli da vojska zna da je njezin vojnik pucao, ali i dalje kaže da je moguće da je poginula i od vatre s druge strane

Shireen Abu Akleh

 -/Afp

Izraelski visoki vojni izvor je u ponedjeljak - kako prenosi Associated Press - u informativnom razgovoru s novinarima priznao kako postoji "veoma velika vjerojatnost" da je reporterka Al Jazeere, Palestino-Amerikanka Shireen Abu Akleh (51) smaknuta metkom izraelskog vojnika 11. svibnja, kada je izraelska vojska upala u izbjeglički logor Jenin u okupiranoj Cisjordaniji (na zapadnoj obali rijeke Jordana).

U razgovoru s novinarima visoki izraelski časnik je rekao, pod uvjetom da mu AP ne objavi ime, da je strijelac u vojnome oklopljenom vozilu pogrešno identificirao žrtvu, smatrajući da cilja u borca. Da podsjetimo, novinarka je bila žena u zrelim godinama, tako i odjevena, na sebi je imala prsluk na kojemu je velikim slovima pisalo: "PRESS", doduše latinicom. Časnik objašnjava da je vojniku vidokrug iz oklopnog vozila bio veoma sužen.

image
Ahmad Gharabli/Afp

Standardno streljivo

Je li moguće da je vidio pazuh pod koji je pucao, ali ne i oznaku "PRESS"? Časnik veli da vojska zna da je njezin vojnik pucao, ali i dalje kaže da je moguće da je poginula i od vatre s druge strane, no priznaje da za tu pretpostavku "ne postoje novi dokazi". Dakle, izraelski vojnik je pucao u novinarku, ali ju je možda ubio i Palestinac, iako za to nema dokaza. Metak nađen pri obdukciji bio je oštećen, ali po kalibru pripada standardnome izraelskome vojnom streljivu, ustanovljeno je vještačenjem u USA. Suprotno običajima, navodimo da je autor AP-ove izvijesti Josef Federman, te da je koristio priloge koje su napisali Ilan Ben Zion, Tia Goldenberg, te Joseph Krauss. Možda tako ublažimo uobičajene insinuacije o antisemitizmu koje nam znaju uputiti iz službenih izraelskih izvora. Kada smo u svibnju prenijeli izvijesti o pogibiji novinarke, oštro smo kritizirani iz izraelskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Naravno, razumijemo da je takva insinuacija zadnje sredstvo kad nema inih argumenata. Razumijemo da je ubojstvo jednoga zastrašivanje mnogih. Smatramo i dalje, kao što smo smatrali za srpsko-hrvatskog rata u kojemu su namjerno ubijani naši kolege, da je hitac u novinara zapravo pucanj u istinu i u ljudsko pravo na objektivnu informaciju.

image
Mandel Ngan/Afp

Palestinski bastion

S druge strane, logor Jenin je poznat kao bastion palestinskih boraca, izvješćuje AP. Odande su prispjeli teroristi koji su u travnju ubili trojicu mladih Izraelaca koji su naprosto sjedili u štekatu kafića u Tel Avivu. Time je u samo nekoliko sedmica broj ubijenih izraelskih civila povećan na 14.

Zauzvrat izraelska vojska je svake noći upadala u Jenin. Izvori to opisuju kao istragu, ili mjeru odvraćanja, ili odmazdu, ovisno o vlastitoj poziciji. U tom travnju ubijeno je 25 Palestinaca, pisao je tada Krauss za AP, navodeći da su većinom to bili sudionici oružanih napada, ali "i jedna nenaoružana žena i jedan odvjetnik vjerojatno ubijen greškom". Od tih 25, njih 12 bilo iz Jenina ili iz okolice.

U Jeninu i sličnim logorima odrasta već četvrta generacija izbjeglica bez prihoda, bez građanskih prava, pod stalnim pritiskom izraelskih okupacijskih snaga. Bilo bi čudo da među njima nema ekstremista, da nema onih koji terorizam vide kao jedini mogući otpor. Taj problem, prisutan od protjerivanja ili bijega 1948 i akcentiran od okupacije 1967, treba, kao i svaki problem, rješavati na izvoru, a ne na ušću, sanirati razloge a ne samo krajnje posljedice.

Novinarka je tretirana kao i bilo koja civilna žrtva: glavni vojni tužitelj je njezino ubojstvo ocijenio kao incident i odlučio da neće biti kaznene istrage. "To znači da nitko neće biti optužen za njezinu smrt", piše Federman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:01