UKIDANJE SANKCIJA

IZRAELSKI PREMIJER POLUDIO NA ZAPAD 'Napravili ste povijesnu pogrešku, poklonili ste Iranu dozvolu za ubijanje!'

Izrael je najavio da će djelovati na sve načine da pokuša zaustaviti ratificiranje sporazuma kojim se ukidaju sankcije Iranu u zamjenu za dugoročno ograničavanje iranskog nuklearnog programa
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a joint press conference with British Foreign Secretary Philip Hammond on July 24, 2014 at the Knesset in Jerusalem. Speaking on his first official visit to the region since taking over as Britain's top diplomat, Hammond said Britain is "gravely concerned" by the high number of civilian casualties resulting from Israel's military operation in Gaza while Netanyahu said Israel was doing everything it could to minimise casualties, pinning the blame on Hamas for using civilians as "human shields". AFP PHOTO/GALI TIBBON
 GALI TIBBON/AFP

Izrael se danas žestoko okomio na sporazum zapadnih sila s Iranom, po kojem će SAD, EU i UN ukinuti sankcije Iranu u zamjenu za dugoročno ograničavanje iranskog nuklearnog programa.

Iako su predstavnici Europske unije ovaj sporazum postignut u Beču, nakon desetljeća sporenja, proglasili znakom nade za cijeli svijet, a američki predsjednik Obama naglasio je da sporazum znači kako je presječen svaki put prema nuklearnom oružju, izraelski je premijer Benjamin Netanyahu rekao da je sporazum "loša pogreška povijesnih proporcija".

U obrušavanju na sporazum s Iranom izraelskom premijeru pridružili su se i drugi članovi njegove vlade, koji su to nazvali "dozvolom za ubijanje", "lošim za slobodan svijet i za čovječanstvo", te "označavanjem nove mračne ere svijeta".

Zamjenica ministra vanjskih poslova Izraela Tzipi Hotovely proglasila je sporazum "povijesnom predajom Zapada osovini zla koju vodi Iran". Ona je rekla da će Izrael djelovati na sve načine da pokuša zaustaviti ratificiranje sporazuma. To se, jasno, odnosi na utjecaj koji Izrael ima u američkom Kongresu koji kontrolira Republikanska stranka.

Izgled okončanja sporazuma već je utjecao na snižavanje globalnih cijena nafte zbog mogućnosti da se iranske zalihe vrate na tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:28