KAMEN SPOTICANJA

Izraelski ministri odbili ideju palestinske države: ‘Nikada nećemo pristati na to‘

U izraelskoj ofenzivi na Pojas Gaze od tada je poginulo više od 28.600 Palestinaca, po palestinskim zdravstvenim vlastima

Netanyahu i Smotrich

 Ronen Zvulun/Afp

Glavni ministri u vladi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odbili su u četvrtak ideju o uspostavi palestinske države nakon izvješća Washington Posta da SAD promiče takve planove.

"Nikako nećemo pristati na taj plan, koji kaže da Palestinci zaslužuju nagradu za strašan masakr koji su počinili nad nama: palestinska država s Jeruzalemom kao glavnim gradom", rekao je ministar financija Bezalel Smotrich.

"Palestinska država egzistencijalna je prijetnja za Državu Izrael kako je dokazano 7. listopada", rekao je, dodajući da će zatražiti da sigurnosni kabinet, koji bi se trebao sastati kasnije tijekom dana, zauzme jasno stajalište protiv palestinske državnosti.

The Washington Post je u četvrtak objavio da SAD radi s nekim arapskim državama, uključujući Egipat, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar i Saudijsku Arabiju, s kojom Izrael dugo nastoji uspostaviti diplomatske odnose, na poslijeratnom planu za regiju koji bi uključivao čvrst vremenski okvir za upostavu palestinske države.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da je bilo kakva politička inicijativa koja ne počinje s palestinskom državom kao punopravnom članicom UN-a "osuđena na uspjeh".

Izjave slične Smotrichu dali su i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, ministar za dijasporu Amichai Chikli, ministar obrazovanja Yoav Kisch i zastupnik Matan Kahana, član Stranke nacionalnog ujedinjenja koju vodi glavni Netanyhauov protivnik Benny Gantz.

"To je katastrofa, nagraditi Palestince nakon 7. listopada uspostavom države", rekao je Chikli iz Likuda za Vojni radio.

Rat u Pojasu Gaze izbio je nakon Hamasova napada na Izrael 7. listopada u kojem je poginulo 1200 ljudi, a 253 je oteto.

U izraelskoj ofenzivi na Pojas Gaze od tada je poginulo više od 28.600 Palestinaca, po palestinskim zdravstvenim vlastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 05:43