BITKA ZA AL-SHIFU

Izraelska vojska ušla u veliku bolnicu: ‘Sve smo ih ubili!‘; Liječnik: ‘Da samo znate gdje su parkirali tenk...‘

Nakon pet dana opsade IDF je u noćnoj raciji ušao u bolnicu za koju tvrde da je koriste militanti Hamasa

Izraelski vojnici pred bolnicom al-Shifa u Gazi

 Twitter Screenshot Idf

Nakon što su ranije u srijedu izraelske snage ušle u palestinsku bolnicu al-Shifa u Gazi koja, prema tvrdnjama Izrela, služi palestinskom militantnom pokretu Hamas kao vojna baza, vojnici i tenkovi su se navečer povukli kako bi se prerasporedili oko golemog kompleksa, javio je novinar suradnik agencije AFP. Na upit agencije izraelska vojska nije zasad komentirala informaciju AFP-a suradnika o povlačenju iz bolnice.

Nakon što su je pet dana držale u okruženju, tvrdeći da je tamo sjedište Hamasa, izraelske snage ušle su u srijedu u bolnicu al-Shifa. Prema izjavi jedne osobe u bolnici s kojom je razgovarala agencija Reuters, tenkovi su u kompleks bolnice ušli usred noći, oko tri sata ujutro. Izraelski vojnici raširili su se po dvorištu i započeli s pretraživanjem podruma i prizemlja.

"Bilo je jako opasno gledati kroz prozorsko staklo. Uprava bolnice nam je rekla da su ih okupatori informirali da žele pretražiti bolnicu, sobu po sobu. Jako se bojim", rekao je Reutersov izvor koji je želio ostati anoniman, a u trenutku razgovora još se skrivao, zabrinut za svoju sigurnost. Tvrdio je da se ne puca unutar bolnice jer unutra nema boraca.

Fijukanje metaka

Jedan palestinski kirurg za Reuters je, govoreći iz vlastitog skrovišta u centralnoj zgradi, opisao fijukanje metaka po zidovima te eksplozije i pucanje oko bolnice. Dr. Ahmed Mohalalati je nešto prije ponoći u utorak rekao da se ljudi unutar bolnice skrivaju po hodnicima. "Unutrašnjost bolnice nije sigurna. Svi su prozori popucali od detonacija", izjavio je u telefonskom razgovoru.

Izraelski mediji su ujutro javili da je operacija preuzimanja bolnice "u tijeku" te su objavili fotografije na kojima se vide pripadnici IDF-a s kutijama humanitarne pomoći namijenjene civilima u bolnici.

Dok cijeli svijet već danima upozorava Izrael da bolnice moraju biti zaštićene zone, IDF tvrdi da ulazak u al-Shifu nije kršenje međunarodnih pravila ratovanja jer su bolnicu zauzeli neprijateljski borci iz Hamasa i pretvorili je u svoju bazu.

Oglasio se i SAD - glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da Sjedinjene Države "nisu dale odobrenje za operacije oko bolnice al-Shifa", kao što to ne čine ni za druge vojne odluke Izraela. Na izraelski upad u bolnicu uslijedile su brojne reakcije, od zabrinutosti do osude.

"Uvijek smo bili vrlo jasni s našim izraelskim partnerima u vezi s time koliko je važno smanjiti civilne gubitke. Jednako tako smo bili jasni s njima u vezi s činjenicom da posebno treba biti pažljiv kada je riječ o bolnicama", dodao je John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Tenkovi oko bolnice

Prema tvrdnjama IDF-a, ispod bolnice se nalazi sjedište zapovjednika Hamasa, tu su skladišta oružja, a postoji mogućnost da su u tunelima ispod bolnice Izraelci koje je Hamas oteo na jugu Izraela početkom listopada.

Mohalalati je s Reutersom razgovarao i u srijedu ujutro, kada je rekao da se čitavu noć čuo zvuk tenkova oko bolnice. "To je užasan zvuk", naglasio je potvrdivši da je bolnička uprava dobila upozorenje IDF-a da planiraju ući unutra i izvesti raciju. "Slušali smo stalno topove i onda shvatili da se tenkovi kreću oko bolnice. Jedan od velikih tenkova ušao je kroz glavni istočni ulaz, a parkirali su se tik ispred ulaza u Hitnu", kazao je ovaj liječnik. U trenutku razgovora s Reutersom tenkovi su tek trebali ući u glavnu zgradu u kojoj se sakrio s kolegama. Nakon pet dana pod opsadom, ulazak izraelskih tenkova bio je olakšanje jer je "barem gotovo" s pucanjem, priznao je liječnik.

image

Izraelski vojnik pred bolnicom

Afp

Prema njegovim riječima, Izrael je koristio svakakvo oružje za napade, a direktno je gađao bolnicu. Ovaj palestinski liječnik tvrdi da u bolnici nema hamasovaca i da će zdravlje dijela pacijenata biti ugroženo u slučaju evakuacije.

Izrael: Ubili smo teroriste ispred bolničkih ulaza

Izraelska vojska objavila je da poduzima sve mjere kako bi smanjila kolateralne žrtve. U jedinicama koje zauzimaju bolnicu su medicinski djelatnici i govornici arapskog, posebno obučeni za djelovanje u takvim uvjetima. Prema objavi IDF-a, vojska je pozvala Hamas da se povuče sa svojih položaja u bolnici, a onda je ušla.

"Svim relevantnim vlastima u Gazi ponovili smo da sva vojna djelovanja unutar bolnice moraju biti obustavljena unutar 12 sati. Nažalost, to se nije dogodilo", navodi se u priopćenju izraelske vojske.

Izrael tvrdi da su se njihovi vojnici sukobili s Hamasom i ubili borce ispred bolničkih ulaza prije ulaska u zgradu. "Prije ulaska naše su se snage suočile s eksplozivnim napravama i terorističkim odredima. Došlo je do borbe u kojoj su teroristi ubijeni", kazao je IDF dodajući da su vojnici donijeli medicinske zalihe za pacijente.

Inkubatori za bebe

"Možemo potvrditi da su inkubatori, dojenačka hrana i medicinski materijali uspješno uneseni u bolnicu. Naši medicinari i govornici arapskog su na terenu kako bi osigurali da zalihe dobiju oni kojima trebaju", objavila je izraelska vojska.

Američki dužnosnici podupiru tvrdnje Izraela da bolnicu koriste Hamasovi militanti. Hamas je zbog američke objave optužio Washington da je dao "zeleno svjetlo" Izraelu za "brutalni masakr" u medicinskim ustanovama. "Cilj je uništenje zdravstvenog sustava u Gazi i raseljavanje Palestinaca. Sjedinjene Države izravno su odgovorne za omogućavanje izraelskog genocidnog rata protiv Gaze", stoji u priopćenju skupine koja je na američkoj listi terorističkih organizacija.

Izrael je u međuvremenu objavio da će prvi put omogućiti UN-ovim kamionima da u Gazu unesu gorivo. Vozila UNRWA-e bit će napunjena zalihom dostatnom za 48 sati, a nakon toga će im biti omogućeno da ponovno napune tankove. Reutersu je jedan izvor iz humanitarnih krugova otkrio da će kamioni dobiti 24.000 litara dizela, koji neće ići bolnicama. Izvor je rekao da je SAD izvršio pritisak na UN da preuzme gorivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 17:16