UBIJEN VOĐA HAMASA

Yahya Sinwar je mrtav: ‘Govorio je da je lav, ali bio je sakriven u mračnoj jazbini; Netanyahu dao ponudu Hamasu!

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da postoji mogućnost da je eliminiran vođa Hamasa Yahya Sinwar

Yahya Sinwar

 Majdi Fathi/Nurphoto Via Afp

NOVO 20:58 - Izraelski premijer Bernjamin Netanyahu obratio se stanovnicima Gaze nakon što je potvrđeno da je Izrael ubio vođu Hamasa Yahyu Sinwara.

- Sinwar vam je uništio živote. Govorio vam je da je lav, no zapravo se sakrio u mračnu jazbinu i ubijen je dok je u panici bježao od naših vojnika. Njegova je eliminacija važna prekretnica u padu Hamasove vladavine zla. Želim biti jasan: Hamas više neće vladati Gazom. Ovo je početak dana nakon Hamasa i to je vaša prilika da se konačno oslobodite njegove tiranije. Mozak koji stoji iza najgoreg masakra našeg naroda od holokausta, ubojica odgovoran za smrt tisuća Izraelaca i otmicu stotina, eliminiran je. S njim smo poravnali račune, rekao je Netanyahu i pozvao stanovnike Gaze da oslobode taoce.

- Pozivam sve koji drže naše taoce: odložite oružje, vratite ih i bit će vam dopušteno otići iz Gaze. Ali ako ozlijedite naše taoce, bit ćete odgovorni i vaša će sudbina biti zapečaćena, poručio je Netanyahu, prenosi Ynetnews.


19:07 Izraelske obrambene snage (IDF) i Shin Bet objavili su da je vođa Hamasa Yahya Sinwar ubijen. U zajedničkoj izjavi navode da su nedavne operacije IDF-a i Shin Beta smanjile Sinwarovo područje djelovanja, što je na kraju dovelo do njegove smrti.

U priopćenju se objašnjava da su tijekom proteklih nekoliko tjedana 162. divizija i divizija za Gazu djelovale u Gazi u područjima gdje su obavještajni podaci pokazali da su se skrivali visoki dužnosnici Hamasa. Snage iz 828. brigade Bislamach ubile su trojicu pripadnika skupine, a jedan od njih danas je identificiran kao Sinwar, prenosi The Timeas of Israel.


18:44 Izraelski ministar vanjskih poslova potvrdio je smrt čelnika Hamasa, javlja Sky News. Ranije je izraelska vojska priopćila da provjerava mogućnost da je on ubijen DNK testovima.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz prvi je izraelski dužnosnik koji je potvrdio Sinwarovu smrt. U poruci desecima ministara vanjskih poslova diljem svijeta, Katz je potvrdio da je vođa Hamasa ubijen. "Masovnog ubojicu Yahya Sinwara, koji je odgovoran za masakr i zločine 7. listopada, danas su ubili vojnici IDF-a", naveo je Katz, prema njegovu uredu.

"Ovo je veliko vojno i moralno postignuće za Izrael i pobjeda za cijeli slobodni svijet protiv zle osovine radikalnog islama koju vodi Iran", dodao je. Katz kaže da ubojstvo "otvara mogućnost" za trenutačno izvlačenje talaca i za stvaranje Gaze bez kontrole Hamasa i Irana. "Izrael treba vašu podršku i pomoć sada više nego ikad kako bi zajedno napredovao do ovih važnih ciljeva", zaključio je Katz.


18:18 Indicije sugeriraju da je Yahya Sinwar ubijen, rekli su Reutersu izvori iz Hamasa. Izraelska vojska priopćila je, pak, da provjerava je li vođa Hamasa ubijen u operaciji u Gazi.

Izrael je obavijestio SAD da se operacija u kojoj je, kako se pretpostavlja, ubijen vođa Hamasa dogodila jučer, rekli su američki dužnosnici. Jedan dužnosnik rekao je za NBC da izraelska vojska provodi DNK testove i testove prepoznavanja lica kako bi potvrdila da se radi o tijelu Sinwara.

SAD, kako su rekla tri američka dužnosnika, nije bio uključen u operaciju i nije pružio konkretne obavještajne podatke koji su doveli izraelsku vojsku do Sinwara. Visoki dužnosnici Pentagona, kako prenosi Sky News, doznali su za njegovu moguću smrt nakon misije, rekli su izvori.

U međuvremenu, izraelski napadi na Gazu su nastavljeni. Na sjeveru enklave najmanje 28 ljudi, uključujući djecu, ubijeno je u napadiu, rekao je dužnosnik tamošnjeg ministarstva zdravstva. Deseci drugih su ozlijeđeni, rekao je Medhat Abbas. "Nema vode da se ugasi požar. Nema ničega. Ovo je masakr", rekao je Abbas.


16:31 Članovi sigurnosnog kabineta obaviješteni su da je čelnik Hamasa Yahya Sinwar vrlo vjerojatno mrtav, rekla su dva dužnosnika upoznata s tim slučajem. Dva izraelska medija, Kan i Kanal 12, također citiraju izraelske dužnosnike koji kažu da je Sinwar mrtav.

Prema snimkama objavljenim na društvenim mrežama, čini se da prikazuju vođu Hamasa među ruševinama s ozbiljnim ozljedama, uključujući i ozljede glave.

Uspoređujući prethodne fotografije Sinwara, Sky News javlja da su uspjeli identificirati niz sličnosti lica - one uključuju madež između kuta lijevog oka i sljepoočnice, liniju kose, oblik ušiju i zuba.

Sinwarova smrt još nije potvrđena, ali Izrael je rekao da se provode DNK testovi kako bi se utvrdilo radi li se o vođi Hamasa. Izrael ima uzorke Sinwarove DNK iz razdoblja koje je proveo u izraelskom zatvoru.


16:15 Izraelski Kanal 12 citirao je višeg izraelskog dužnosnika za kojeg kaže da je potvrdio da je vođa Hamasa Yahya Sinwar likvidiran. Internetom već kruže fotografije ubijene osobe za koju se vjeruje da je vrlo vjerojatno vođa Hamasa.

Vojnici IDF-a koji djeluju u Gazi u incidentu u kojem je, kako piše The Times of Israel, vjerojatno ubijen Yahya Sinwar, nisu ga ciljali i nisu znali da bi on mogao biti u zgradi u kojoj su djelovali, pišu hebrejski mediji.

Izraelski vojnici su uočili nekoliko boraca kako ulaze u zgradu u incidentu koji je počeo jučer i naređen je napad na njih, koji je djelomično srušio strukturu. Tek nakon što su izraelski vojnici stigli i razmotrili štetu, shvatili su da jedan od trojice ubijenih jako podsjeća na Sinwara.

Iz tijela je uzet DNK uzorak za ubrzano testiranje u Izraelu.


Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da postoji mogućnost da je eliminiran vođa Hamasa Yahya Sinwar, prenosi The Guardian. Novinska agencija Reuters prva je objavila ovu informaciju i rekla je da provjerava glasnogovornikove tvrdnje. Reuters piše da je izraelska vojska rekla da "u ovoj fazi ne može potvrditi identitet stradale osobe".

Novinska agencija Associated Press napisala je u četvrtak da su tijekom operacija u Gazi ubijena tri militanta. Agencija je rekla da se utvrđuje tko su bila ta trojica. Nije poznato jesu li izraelski zarobljenici bili prisutni na lokaciji na kojoj su ubijena trojica militanata.

Izraelska radijska postaja Kan piše da je Yahya Sinwar ubijen "slučajno" te da prije napada nisu iskorišteni nikakvi obavještajni podaci.

Novinska agencija AFP piše da je izraelski sigurnosni dužnosnik rekao da se na licu mjesta na jednom od tijela provode DNK testovi kako bi se utvrdilo je li među ubijenima Sinwar.

image

Yahya Sinwar

MOHAMMED ABED/AFP

Sinwar je bio jedan od glavnih arhitekata napada na Izrael koji je Hamas izveo 7. listopada 2023. godine.

Sinwar je izabran za čelnika Hamasa nakon što je 31. srpnja u Teheranu u Iranu ubijen politički lider Hamasa Ismail Haniyeh.

Vijest o mogućoj eliminaciji Sinwara dolazi nakon što je Izrael 13. srpnja ustvrdio da je ubio vojnog zapovjednika Hamasa Mohameda Deifa. Hamas, međutim, tvrdi da Deif nije mrtav. Izrael je tada ustvrdio da je ubio i zapovjednika Brigade Kan Junis Rafu Salamu.

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari svojevremeno je rekao da lov na Sinwara neće prestati sve dok on ne bude uhvaćen, živ ili mrtav.

Sinwar je bio odgovoran za okupljanje vojnog krila Hamasa i prije nego što je uspostavio nove važne veze s regionalnim arapskim silama kao civilni i politički vođa skupine. Izabran je u Hamasovo glavno tijelo za donošenje odluka, Politbiro, 2017. godine, kao politički vođa ogranka Hamasa u Gazi. No on je tada postao de facto vođa Politbiroa. Od 2015. ga je Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a proglasilo globalnim teroristom, a nedavno su ga sankcionirale i Velika Britanija i Francuska.

Izrael je Sinwara više puta uhićivao, a u izraelskim je zatvorima proveo 24 godine. Oslobođen je 2011. u sklopu razmjene zarobljenika u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Shalita.

Sinwar je poznat po zlostavljanju i korištenju grubog nasilja i okrutnih metoda mučenja protiv onih koji su mu se suprotstavljali i onih za koje se sumnja da pomažu Izraelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 10:34