NA VRHU TORNJEVA

Izraelci protiv Palestinaca koriste vojne robote: ‘Imaju umjetnu inteligenciju, ispaljuju suzavac, šok granate...‘

Kad u izbjegličkom kampu prema kojem je usmjereno izbiju nemiri pa palestinski prosvjednici izađu na ulice, robotsko oružje se aktivira

Ilustracija

 General Robotics Israel/Ferrari/Profimedia/General Robotics Israel/ferrari/profimedia

Na vrhu stražarskog tornja načičkanog nadzornim kamerama usmjerenim prema izbjegličkom kampu Aroub na jugu Zapadnoj obali sad se ističu dva vojna robota. Kad u prekrcanom izbjegličkom kampu izbiju nemiri, pa mladi palestinski prosvjednici izađu na ulice bacajući kamenje i molotovljeve koktele na izraelske vojnike, robotsko oružje se aktivira i prema njima ispaljuje suzavac ili gumene metke, prenosi agencija AP.

Izrael je po Zapadnoj obali rasporedio robotske puške na daljinsko upravljanje. Roboti koriste umjetnu inteligenciju za praćenje ciljeva, a mogu ispaljivati suzavac, šok granate i gumene metke na palestinske prosvjednike.

Izrael kaže da tehnologija spašava živote - i izraelske i palestinske. No, kritičari to vide kao još jedan korak prema distopijskoj stvarnosti u kojoj Izrael kontrolira beskonačnu okupaciju Palestine dok svoje vojnike drži podalje od opasnosti.

Prije otprilike mjesec dana, vojska je postavila robote i u obližnji grad Hebron, gdje se vojnici često sukobljavaju s Palestincima koji bacaju kamenje. Palestinski aktivist Issa Amro kaže da se stanovnici Hebrona boje da bi novo oružje moglo biti hakirano ili zloupotrijebljeno za potencijalno smrtonosne situacije.

Palestinci također negoduju zato što to vide kao testiranje izraelskog oružja na civilima. "Mi nismo vojni simulatori za izraelske tvrtke", ističe aktivist Issa Amro, pozivajući da se stvar zaustavi.

Pored robotskog oružja nema vojnika, njime se upravlja s distance, daljinskim upravljačem. Jednim pritiskom gumba, vojnici u stražarskom tornju mogu pucati na odabrane mete. Ovo je još testna faza, kažu u izraelskoj vojsci, pri čemu se testira samo nesmrtonosno oružje koje se koristi za kontrolu mase, kao što su gumeni meci i suzavac. Palestinci u izbjegličkom kampu Arouba kažu da su roboti s tornjeva više puta njihov kamp na brdu preplavili plinom.

Robotsko oružje sve je više u uporabi diljem svijeta, a vojske šire upotrebu dronova za izvođenje smrtonosnih napada od Ukrajine do Etiopije. Puške na daljinsko upravljanje poput izraelskog sustava na Zapadnoj obali koristile su Sjedinjene Države u Iraku, Južna Koreja duž granice sa Sjevernom Korejom te razne sirijske pobunjeničke skupine, navodi AP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:30