BLAGI PRISTUP

Izrael živi s covidom, bolnice pretrpane: ‘Izgleda kao željeznička nesreća u slow motionu‘

Iako omikron uzrokuje manje teških oboljenja i smrtnih slučajeva, dnevni broj novozaraženih potkraj siječnja prelazio je 80.000

Bolnica u Izraelu

 Gil Cohen-magen/AFP

Svjetski lider u cijepljenju u prvim valovima pandemije, Izrael je usvojio moto "Živjeti s covidom" nekoliko mjeseci prije dolaska omikron varijante koronavirusa.

Omikron varijanta blaža je od prethodnih varijanti, ali to je slaba utjeha liječnicima i medicinskim sestrama na covid odjelima koji ponovno imaju pune ruke posla, budući da zbog velikog broja zaraženih ima i više oboljelih kojima treba bolničko liječenje.

"Osoblje je iscrpljeno", rekao je Yoram Weiss, direktor Medicinskog centra Hadassah u Jeruzalemu.

Iako omikron uzrokuje razmjerno manje teških oboljenja i smrtnih slučajeva, dnevni broj novozaraženih potkraj siječnja prelazio je 80.000 da bi val zaraze zadnjih dana popustio.

"Imamo u prosjeku 10 do 15 posto manje liječnika i sestara, a trebamo ih 20 do 30 posto više jer smo preplavljeni pacijentima", rekao je šef odjela za koronavirus u toj bolnici Dror Mevorach.

Bolnice su morale prebaciti djelatnike na covid odjele, srezati druge procedure, a sredinom siječnja nekoliko znanstvenika zatražilo je od vlade da intervenira kako bi se smanjilo širenje zaraze.

image

Cijepljenje djece protiv covida-19 u Izraelu

Mahmud Hams/AFP

Upozorili su da će nagli priljev teško bolesnih pacijenata, većinom starijih od 60 godina i s teškim komorbiditetima, preopteretiti zdravstveni sustav i naštetiti gospodarstvu.

No, vlada je ostala pri svojem blagom pristupu koji je usvojila prošlog ljeta. U tome ima potporu nekih drugih stručnjaka, a i gotovo 65 posto stanovnika primilo je nedavno booster dozu ili drugu dozu cjepiva.

Vlada je ublažila restrikcije i poziva građane da se sami testiraju i ostanu kod kuće ako se razbole, što čine i neke druge zapadne zemlje kao što su Velika Britanija i Francuska.

U siječnju je skratila izolaciju i karantenu za školsku djecu koja su bila u kontaktu sa zaraženima.

Dvir Aran, znanstvenik Instituta za tehnologiju u Haifi, rekao je da ga to podsjeća na "željezničku nesreću u slow motionu".

No, drugi stručnjaci pozdravljaju to što se građanima prepušta veća odgovornost, tvrdeći da će bilo kakve restrikcije imati tek ograničen utjecaj na širenje jako zarazne omikron varijante virusa.Vlada ne bi trebala voditi vrtić, brinuti se da ostanete kod kuće kada ste bolesni", rekla je Yael Haviv-Yadid, šefica odjela za intenzivnu njegu Medicinskog centra Sheba. "Budite odgovorni. Nosite masku i cijepite se", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:58