BOJE SE TUŽBE ICC-a

Izrael zamrznuo sredstva Palestinaca

 AFP

JERUZALEM Izrael je odlučio zamrznuti mjesečni prijenos od 100 milijuna eura Palestincima pošto je palestinski predsjednik Mahmud Abas podnio zahtjev za pristup Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) čime otvara mogućnost da izraelsku državu tuži za ratni zločin, rekao je u subotu izraelski dužnosnik.

Premijer Benjamin Netanayhu odlučio je, nakon konzultacije sa svojim ministrima, zamrznuti planirani mjesečni transfer od približno 500 milijuna izraelskih šekela (oko 104 milijuna eura) Palestincima.

Taj novac palestinskoj je samoupravi važan za isplatu plaća javnih služba i za rad vlade.

To je prva izraelska mjera odmazde pošto je Abas u petak Ujedinjenim narodima podnio zahtjev za članstvo u Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) i drugim međunarodnim ugovorima, što je Izrael nazvao jednostranim potezom koji koči mirovne pregovore.

Palestinci bi, skladu s Rimskim statutom, postali stranka na ICC-u 60 dana nakon predaje zahtjeva. Ispunjenje zahtjeva, koji je naljutio Izrael i SAD, omogućio bi nadležnost suda za zločine počinjene u palestinskim područjima i istragu nad palestinskim i izraelskim čelnicima u više od desetljeća sukoba.

Ni Izrael ni SAD nisu članice suda.

Američki su dužnosnici rekli da bi palestinski zahtjev za članstvom u sudu, čije je sjedište u Den Haagu i koji se bavi pitanjima ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, moglo ugroziti oko 400 milijuna dolara godišnje pomoći.

Osim članstva u sudu, Palestinci traže status potpisnika Konvencije UN-a protiv međunarodnog organiziranog zločina, Konvencije o pravu mora, dvaju dodatnih protokola uz Ženevsku konvenciju i Konvencije o kazetnom strjeljivu.

Netanyahu je ranije ovaj tjedan pozvao ICC da odbaci palestinski zahtjev za članstvom.

Abas je zahtjev za pristup ICC-u podnio pošto je Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo palestinsku rezoluciju kojom se Izrael poziva da se u roku od tri godine povuče s teritorija koje je zauzeo 1967. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 18:26