DOBAR SHOPPING

Izrael zaključio sporazum o naoružanju sa SAD-om vrijedan nekoliko milijardi dolara

Kupuju dvanaest Lockheed Martinovih helikoptera CH-53K i dva Boeingova transportna zrakoplova za zračno točenje goriva KC-46

Naftali Bennett i Joe Biden

 Nicholas Kamm/AFP

Izrael je objavio da je postigao nekoliko milijardi dolara vrijedan sporazumom o naoružanju sa SAD-om koji uključuje nabavu Boeingovih zrakoplova za točenje goriva u zraku.

Izrael je s američkom vladom dogovorio kupnju dvanaest Lockheed Martinovih helikoptera CH-53K i dva Boeingova transportna zrakoplova za zračno točenje goriva KC-46, prenosi agencija dpa.

Ukupna vrijednost kupnje procjenjuje se na oko 3 milijarde dolare. Prvi helikopteri trebali bi stići 2026. godine, a Izrael je nedavno zatražio od SAD-a da ubrza dostavu zrakoplova za zračno točenje goriva, pisao je New York Times.

Trenutna flota izraelskih zračnih tankera starija je od 50 godina, piše isti medij. Novi KC-46 Izraelu će dati veći doseg i sposobnosti jer ti zrakoplovi i sami mogu primati gorivo u zraku.

To bi bilo ključno u eventualnom napadu na nuklearne potencijale Irana. No SAD tvrdi da prvi zrakoplovi ne mogu stići prije kraja 2024. godine.

NY Times piše i kako će oni biti plaćeni sredstvima američkih poreznih obveznika, odnosno godišnjom vojnom pomoći Washingtona Izraelu.

SAD je prošle godine dao Izraelu 3,8 milijardi dolara pomoći, većinom u vojne svrhe.

Ta je godišnja obaveza uvedena tijekom vladavine bivšeg predsjednika Baracka Obame koji je 2016. potpisao sporazum o deset godina dugoj pomoći vrijednoj 38 milijardi dolara, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 02:56