KOMENTAR ECONOMISTA

‘Izrael ulazi u pakao koji je sam stvorio, prekid vatre više nije moguć: Postoji samo jedan izlaz...‘

Drugi uvjet za mir je dolazak novog vodstva u Izraelu i Palestini, koji će osigurati sigurnost u Gazi

Prizori iza Gaze

 Afp/Profimedia/

Izrael ulazi u pakao koji je sam stvorio, ali prekid vatre više nije mogućnost. Tako uredništvo britanskog tjednika The Economist komentira trenutačno stanje u razrušenoj Gazi, navodeći da sve dok Hamas vlada opkoljenom palestinskom enklavom, mirovno rješenje nije ostvarivo.

Poslovni tjednik piše da je prekid vatre neprijatelj mira jer bi omogućio militantnoj islamističkoj skupini da nastavi vladati pojasom Gaze: "Dok Hamas upravlja Gazom, mir je nemoguć. Izraelci će se osjećati nesigurno, pa će njihova vlada preventivno napasti Gazu svaki put kada Hamas zaprijeti. Jedini izlaz iz kruga nasilja je uništiti Hamasovu vladavinu, što znači ubiti njegove vođe i razbiti njegovu vojnu infrastrukturu".

Britanski ekonomski tjednik zaziva rat koji bi degradirao Hamas u toj mjeri da omogući "nečemu boljem" da zauzme njegovo mjesto. "Važno je kako Izrael vodi ovaj rat. Mora ispuniti svoje obećanje da će poštovati međunarodno pravo. Ne samo da je to prava stvar, nego će Izrael moći održati široku potporu tijekom mjeseci borbi i pronaći potporu za poticanje mira kada borbe prestanu samo ako signalizira da se promijenio. U ovom trenutku to znači pustiti mnogo više humanitarne pomoći i stvoriti stvarne sigurne zone u južnoj Gazi, Egiptu i, kao najiskreniji iskaz dobre volje, u Negevu unutar Izraela", poziva The Economist.

Drugi uvjet za mir je dolazak novog vodstva u Izraelu i Palestini, koji će osigurati sigurnost u Gazi. Izrael ne može prilaziti s pozicije mira ako se ponaša kao okupacijska sila, a Palestina ne može jamčiti sigurnost dok su na vlasti ekstremisti. Benjaminu Netanyahuu dani na vlasti su odbrojani jer je njegova reputacija najžešćeg branitelja izraelskog naroda slomljena. "Što prije ode, to bolje. Njegov nasljednik morat će dobiti mandat za novu sigurnosnu doktrinu. To bi trebalo uključivati plan za mir i obuzdavanje izraelskih doseljenika, koji i sada maltretiraju i ubijaju Palestince na Zapadnoj obali", navodi The Economist.

Palestinci pak trebaju pronaći umjerenog vođu s demokratskim mandatom. Britanski list ističe kako su glavni krivci za jačanje Hamasa u pojasu Gaze Netanyahu, koji je sabotirao palestinske umjerenjake, te Mahmoud Abbas, predsjednik Palestinske samouprave, koji godinama stopira održavanje izbora jer se boji da će izgubiti vlast. Pojas Gaze imao bi najviše koristi od međunarodne koalicije, koja bi se sastojala od predstavnika svih arapskih zemalja koje se protive Hamasu i njegovu podupiratelju Iranu, uz posredstvo SAD-a. The Economist je još prije ustvrdio da bi stvaranje koalicije oko koje se sve strane mogu složiti zahtijevalo "predano vodstvo" Sjedinjenih Američkih Država i povjerenje zemalja regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 21:52