OČEKIVAN POTEZ

Izrael u društvu Rusije i Bjelorusije: Nagasaki neće pozvati veleposlanika na mirovnu ceremoniju

Grad Nagasaki na jugozapadu Japana odlučio je još uvijek ne pozvati Izrael na mirovnu ceremoniju koju organizira svake godine 9. kolovoza

Situacija u Rafahu

 Eyad Baba/Afp

Grad Nagasaki na jugozapadu Japana odlučio je još uvijek ne pozvati Izrael na mirovnu ceremoniju koju organizira svake godine 9. kolovoza u znak počasti žrtvama atomskog bombardiranja grada 1945. godine.

- Obustavili smo slanje pozivnog pisma izraelskom veleposlaniku u Japanu, rekao je gradonačelnik Nagasakija Shiro Suzuki na tiskovnoj konferenciji.

Umjesto toga, grad mu je poslao pismo ‘poziva na trenutni prekid vatre‘ u Pojasu Gaze, palestinskom teritoriju pod opsadom i napadima već gotovo osam mjeseci.

Suzuki također obustavu poziva Izraelu opravdava željom da se izbjegnu mogući ‘incidenti‘ tijekom ceremonije, zbog kritične humanitarne situacije u Gazi i napetosti koje ona izaziva u mnogim zemljama.

Nagasaki je, pak, kao i svake godine pozvao predstavnika Palestine u Japanu, rekli su u utorak za AFP.

Izraelsko veleposlanstvo u Tokiju još nije reagiralo.

Dana 9. kolovoza 1945., tri dana nakon prvog atomskog bombardiranja u povijesti, grada Hirošime, Nagasaki je doživio istu sudbinu, s oko 74.000 žrtava na licu mjesta.

Nakon ova dva američka bombardiranja koja su ubrzala kapitulaciju Japana i kraj Drugog svjetskog rata, Hirošima i Nagasaki postali su gradovi simboli mira i nuklearnog razoružanja.

Oba grada imaju tradiciju pozivanja uglednika iz cijelog svijeta na svoje godišnje komemoracije. Predstavnici Rusije i Bjelorusije tamo više nisu dobrodošli od invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Za razliku od Nagasakija, Hirošima je nedavno odlučila pozvati ​​Izrael na vlastitu ceremoniju 6. kolovoza, što je izazvalo kritike. Hirošima nikada nije pozvala palestinskog predstavnika na ovaj događaj, pišu lokalni mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 12:24