SLOŽENA OPERACIJA

Izrael oslobodio taoce uz pomoć američkih operativaca, pogledajte kako je izgledala akcija spašavanja

Spašena je i Noa Argamani, koja je postala svojevrsni simbol za brutalnost hamasovaca

Almog Meir Jan s obitelji u bolnici (lijevo), spašavanje helikopterom (desno)

 Afp/screenshot Twitter/

Četvero talaca, od njih približno 250 koji su oteti s glazbenog festivala na dan strašnog Hamasova masakra 7. listopada 2023., jutros su spasile izraelske snage tijekom racije u središnjoj Gazi, javili su brojni svjetski mediji. O akciji, iz minute u minutu, izlazi sve više detalja.

Izraelski mediji javljaju kako su u "složenoj operaciji" izraelske vojske (IDF), obavještajne agencije (Shin Bet) i izraelske policije (Yamam) jutros spašena četiri izraelska taoca. Objavili su i njihove identitete - na slobodi su Noa Argamani (26), Almog Meir Jan (22), Andrey Kozlov (27) i Shlomi Ziv (41).

image

Andrei Kozlov izlazi iz helikoptera CH-53 Sea Stallion

Gideon Markowicz/Afp
image

Almog Meir Jan s obitelji u bolnici

-/Afp

Taoce su spasili borci Shin Beta i Yamama s dvije različite lokacije u operaciji u srcu Nuseirata. Njihovo zdravstveno stanje je stabilno, te su prebačeni na dodatne pretrage u Medicinski centar Sheba u Tel HaShomeru, navodi Jerusalem Post. Stanovnici Nuseirata prijavili su intenzivno bombardiranje tijekom jutra. Khalil Daqran iz lokalne bolnice rekao je novinarima kako su deseci Palestinaca ubijeni i da su svi odjeli te hodnici bolnice prekrcani ranjenima, javlja The New York Times (NYT).

image

Spaešni Shlomi Ziv ljubi vojnike koji su ga doveli kući

-/Afp

Daniel Hagari, glasnogovornik izraelske vojske, novinarima je otkrio kako je misija spašavanja izvedena oko 11 sati u subotu, kad je IDF locirao četiri taoca u dvije zgrade u Nuseiratu, gdje su se nalazili pod stražom Hamasovih militanata. Dodao je da su se snage IDF-a našle pod neprijateljskom paljbom, ali da su uspjele prevesti oslobođene taoce na siguran teritorij uz pomoć dva helikoptera.

Tim američkih stručnjaka za spašavanje zarobljenika koji je stacioniran u Izraelu asistirao je izraelskoj vojsci u ovoj operaciji, ponajprije pružajući im vitalne obavještajne podatke i "drugu logističku potporu", rekao je NYT-u neimenovani američki dužnosnik.

Nakon izlaska vijest o spašavanju zatočenika nakon dugih osam mjeseci dočekana je općim oduševljenjem i slavljem u Izraelu. Današnja operacija najveće je spašavanje talaca od izbijanja rata, čime je ukupni broj Izraelaca oslobođenih iz Gaze porastao na sedam, javlja AP. Među uspješnim misijama spašavanja bila je i operacija specijalnih snaga IDF-a u veljači u gradu Rafahu, kada su spasili dva taoca iz ruku militanata.

image

Noa Argamani s rođakom u bolnici Sheba Tel-HaShomer

Handout/Afp

Hamas je, podsjetimo, oteo oko 250 talaca tijekom svog napada na južni Izrael prije točno osam mjeseci. Ukupno 105 talaca oslobođeno je tijekom primirja u studenome 2023., koje je trajalo tjedan dana. Izrael je ranije ovog tjedna objavio kako vjeruje da je trećina talaca preostalih u Gazi mrtva, a dio dužnosnika smatra da je taj broj još veći, navodi Hina.

Vlada je objavila da je u Hamasovim rukama još 120 ljudi, od kojih je 43 proglašeno mrtvima na temelju raznih izvora informacija, uključujući obavještajne podatke, snimke s kamera i forenzičku analizu. Na nekim tijelima pronađeni su tragovi nasilne smrti. Hamas je na početku izraelske ofenzive prijetio da će ubijati taoce kao osvetu za izraelske zračne napade. U ponedjeljak je još četvero talaca dodano na listu ubijenih.

Izraelske trupe dosad su kućama dovezle tijela 19 mrtvih talaca, uključujući i najmanje troje koje je nenamjerno ubila izraelska vojska tijekom vojnih operacija. Unatoč osmomjesečnoj vojnoj kampanji u pojasu Gaze, Izrael nije imao mnogo uspjeha u oslobađanju zatočenih građana, unatoč brojnim pokušajima.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant čestitao je akterima na "kompleksnoj operaciji naših vojnika, specijalnih snaga i obavještajne zajednice" te je naglasio kako su "djelovali s izvanrednom hrabrošću pod teškom neprijateljskom paljbom".

Od oslobođene četvorke svakako je najpoznatija Noa Argamani, izraelska državljanka kineskog podrijetla koja je postala svojevrsni simbol za brutalnost hamasovaca. Na videosnimci koja je objavljena u izraelskim medijima nakon Hamasova masakra prikazano je kako je teroristi voze na motociklu dok 25-godišnjakinja viče: "Nemojte me ubiti!" i gleda kako militanti odvode u nepoznato njezina dečka Avinatana Ora.

image

Izralske specijalne snage spasile su četvorku iz Nuseirata uz pomoć dva ovakva helikoptera

Jack Guez/Afp

Andrey Kozlov radio je kao zaštitar na muzičkom festivalu Nova i tek je netom prije emigrirao iz Rusije u Izrael. Rusi su od Hamasa zahtijevali da se ubrza puštanje Kozlova i još dva taoca s ruskim državljanstvom. Shlomi Ziv također je radio kao zaštitar na festivalu i živio je u Elkoshu, zajednici u sjevernom Izraelu, sa suprugom Miran.

Almog Meir Jan otet je samo dan prije nego što je trebao početi novi posao u IT kompaniji. Njegova majka za Sky News je u prosincu rekla kako ju je sin nazvao u 7.45 na dan masakra i opisao joj kaotične scene pred sobom.

U međuvremenu izraelska vojska nastavlja s vojnim operacijama širom pojasa Gaze. U subotu su priopćili da gađaju infrastrukturu militanata na području izbjegličkog kampa Nuseirata u Gazi, a ministarstvo zdravstva te enklave izvijestilo je o desecima mrtvih i ozlijeđenih. Dosad je inače bilo neuobičajeno da izraelska vojska izvještava o svojim akcijama dok su te operacije još u tijeku.

image

Prijatelji, obitelj i obični građani slave povrtak talaca

Jack Guez/Afp

Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je da mnoge žrtve, mrtvi i ranjeni, pristižu u bolnicu Al-Aksa, uključujući i djecu. Deseci ozlijeđenih leže na tlu i liječnički timovi ih pokušavaju spasiti, objavilo je ministarstvo na Facebooku, prenosi Hina.

Nastavljaju se i previranja u kabinetu izraelske Vlade. Ministar izraelskoga ratnog kabineta Benny Gantz odgodio je izjavu koju je trebao dati kasnije u subotu. Politički komentatori vodećih izraelskih listova kažu kako se očekuje Gantzova vijest o ostavci na funkciju u Vladi premijera Benjamina Netanyahua, prenijela je Hina.

Prošli mjesec Gantz je zaprijetio Netanyahuu napuštanjem Vlade ne iznese li premijer postratni plan za Gazu do 8. lipnja. Uz njega bi, u tom slučaju, i ostali članovi njegove stranke desnog centra, Nacionalne unije, vjerojatno napustili Vladu.

Međutim, nakon vijesti da su izraelske snage spasile četvero izraelskih talaca, ministrovi glasnogovornici kazali su kako je njegova izjava odgođena, ali nisu naveli za kada.

Hamasovo oružano krilo tvrdi da je Izrael ubio nekoliko talaca

Brigade al-Qassam, Hamasovo oružano krilo, priopćile su u subotu da su neki taoci ubijeni u izraelskoj operaciji oslobađanja talaca u izbjegličkom kampu al-Nuseirat i obližnjim područjima u središnjoj Gazi.

Izrael je, "počinivši užasne pokolje, uspio osloboditi neke svoje taoce, ali je ubio neke druge tijekom operacije", rekao je glasnogovornik Brigade al-Qassama, Abu Ubaida, u izjavi na svom Telegram kanalu.

Izraelske snage spasile su četiri taoca koje je Hamas držao od listopada u raciji u Gazi u subotu, dok je vciše od 200 Palestinaca ubijeno u zračnim napadima na istom području, prema dužnosnicima Hamasa, u jednom od najkrvavijih izraelskih napada u ratu.

Nije odmah bilo jasno jesu li spašavanje talaca i izraelski zračni napad bili dio iste operacije, ali oboje su se dogodili u al-Nuseiratu u Gazi, gusto naseljenom području koje je često poprište sukoba u osmomjesečnom ratu između Izraela i Hamasa, vladajuće islamističke skupine palestinskog teritorija.

Subotnja "operacija predstavljat će veliku opasnost za neprijateljske taoce i negativno će utjecati na njihove uvjete i živote", dodao je Abu Ubaida. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 18:13