GOLANSKA VISORAVAN

Izrael odgovorio na sirijske napade: Rakete pogodile ciljeve, pojačane napetosti u regiji

IDF je priopćio da je pogodio lansere u Siriji iz kojih su ispaljene rakete, kao i sirijski vojni kompleks, radarske sustave i vojne topničke položaje

Izraelska vojna baza, ilustracija

 Ronaldo Schemidt/Afp

Izraelska vojska u nedjelju je priopćila da je kao odgovor na rakete ispaljene prema njihovoj zemlji ispalila svoje rakete te je pritom pogodila nekoliko ciljeva u Siriji.

Šest raketa ispaljeno je prema Golanskoj visoravni, koja je pod izraelskom okupacijom, počevši od subote navečer, priopćile su Izraelske obrambene snage (IDF), što je dodatno pojačalo napetosti u regiji nakon započetih sukoba.

Napadi su uslijedili u dva navrata, priopćio je IDF. U drugom su dvije rakete "prešle na izraelski teritorij", a jedna raketa je presretnuta. Prethodno su lansirane tri rakete od kojih je jedna pala na južnu Golansku visoravan.

Nema izvješća o žrtvama.

Kao odgovor, IDF je priopćio da je pogodio lansere u Siriji iz kojih su ispaljene rakete, kao i sirijski vojni kompleks, radarske sustave i vojne topničke položaje.

Golanska visoravan je strateški važna stjenovita regija, duga oko 60 kilometara i široka 25 kilometara. To područje si je Izrael priskrbio tijekom Šestodnevnog rata, 1967. godine, te ga je anektirao 1981. godine.

Međunarodna zajednica smatra to područje sirijskim teritorijem okupiranim od strane Izraela.

Izraelske zračne snage redovito bombardiraju ciljeve u susjednoj Siriji kako bi spriječile širenje iranskog vojnog utjecaja u ratom pogođenoj zemlji.

Raketni napadi uslijedili su nakon opipljivih tenzija u regiji, nakon što su posljednjih dana rakete ispaljivane na Izrael iz Gaze i Libanona te je Izrael brzo započeo s protunapadima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:43