OKO SOKOLOVO

Izrael lansirao špijunski satelit: Nadzirat će nuklearni program Irana

Špijunski satelit će nagdledati i aktivnosti u Siriji koja ne krije želju za nuklearnim kapacitetima
A handout picture released by the Israeli Aircraft Industry shows the launching of the Ofek-9 (Horizon-9) spy satellite from a base in southern Israel on June 22, 2010. AFP PHOTO/ISRAELI AIRCRAFT INDUSTRY/HO ++RESTRICTED TO EDITORIAL USE++
 AFP

JERUZALEM - Izraelci su u utorak iz baze Palmachim na jugu zemlje lansirali špijunski satelit Ofek-9, potvrdilo je ministarstvo obrane da bi nakon toga izvijestilo kako je satelit obavio svoje prvo kruženje oko zemlje te ušao u svoju orbitu.

Samo 300 kilograma

Riječ je o satelitu težine svega 300 kilograma opremljenom s vrlo preciznim kamerama, čija je ključna funkcija nadziranje nuklearnih aktivnosti Irana - ministarstvo obrane je objavilo kako je riječ o “nadzornom satelitu s naprednim tehološkim mogućnostima” - koje za Izrael predstavljaju ključno sigurnosno pitanje.

Naime, u Jeruzalemu smatraju kako je vlada u Teheranu spremna, ukoliko se dokopa nuklearnog oružja, u nekom trenutku napasti tim oružjem Izrael. Izraelski dužnosnici vjeruju da je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad bio vrlo ozbiljan kad je u jednom od svojih govora izjavio kako bi želio “izbrisati Izrael s lica zemlje”.

Izrael, uspješnim lansiranjem Ofeka-9 (prije par godina sličan satelit se srušio u Sredozemno more), ima u orbiti ukupno šest špijunskih satelita. Prema državnom radiju, satelit je u cjelosti izrađen u izraelskoj tvrtki Izrael Aircraft Industries, a lansiran je pomoć rakete Shavit.

Osim Irana, Ofek-9 će pratiti i niz aktivnosti u Siriji. Naime, u jesen 2007. godine izraelske zračne snage su izvele napad na lokalitet u Siriji za koji se kasnije utvrdilo da je bio nuklearni reaktor u izgradnji. Izrael i Sirija su i dalje u ratnom stanju, a Damask traži da im Jeruzalem vrati Golansku visoravan.

Naše satelitske snimke

Izrael se očito odlučio da sam prikuplja podatke o iranskom nuklearnom programu kako bi u bilo kojem trenutku mogao koroborirati svoje stavove o naravi iranskog programa satelitskim snimcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:00