EUROPSKE SANKCIJE

Izolacija zbog uhićenja disidenta: Bjeloruska aviokompanija primorana otkazati letove prema osam država

Belavia je morala otkazati letove U Litvu, Latviju, Francusku, Švedsku, Veliku Britaniju, Finsku, Češku i Ukrajinu
 Andreas Arnold/AFP

Bjeloruska nacionalna aviokompanija Belavia u četvrtak je objavila da je zbog europskih zabrana bila primorana otkazati letove u osam država od 27. svibnja do 30. listopada, uključujući u rusku enklavu Kalinjingrad.

Europska unija je pozvala svoje aviokompanije da izbjegavaju Bjelorusiju i njezin zračni prostor nakon što je Minsk u nedjelju prisilio zrakoplov Ryanaira da sleti kako bi bjeloruski disident Roman Protaševič koji je njime putovao bio uhićen.

Belavia je stoga do 30. listopada morala otkazati letove u Varšavu, Milano, Rim, Amsterdam, Frankfurt, Berlin, Muenchen, Hanover, Beč, Bruxelles, Barcelonu i Kalinjingrad.

„Žalimo što su naši putnici suočeni s ovom situacijom zbog razloga koji su izvan kontrole naše aviokompanije te obećajemo da ćemo učiniti sve što je moguće kako bi ju riješili“, priopćila je Belavia.

Ta je tvrtka ranije objavila da su joj zabranjeni letovi u Litvu, Latviju, Francusku, Švedsku, Veliku Britaniju, Finsku, Češku i Ukrajinu.

Zrakoplov Belavie koji je letio prema Barceloni u srijedu je vraćen u Minsk nakon što je Poljska javila da mu neće biti dopušten ulazak u francuski zračni prostor.

Air France kasnije je otkazao let iz Pariza u Moskvu jer Rusija nije uspjela odobriti rutu kojom bi se izbjegao bjeloruski zračni prostor, prenosi agencija Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:06