NIŠTA OD TAURUSA

Iznenađenje u Berlinu: Njemačka odbila poslati moćne rakete dugog dometa Ukrajini!

Taurus je jedna od najmodernijih raketa švedsko-njemačke proizvodnje, sposobna uništiti kompleks bunkera s velike udaljenosti i visine

Taurus 

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

Njemački parlament u srijedu navečer odbio je prijedlog CDU-a i CSU-a da se Ukrajini pošalju rakete dugog dometa Taurus.

Gotovo svi zastupnici vladajuće koalicije - socijaldemokrati, zeleni i liberali - odbili su prijedlog Kršćansko-demokratske unije (CDU) i sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) da se Ukrajini pošalje ta moderna raketa švedsko-njemačke proizvodnje.

Njemačka agencija dpa piše kako je taj rezultat glasanja zbunjujuć jer su zeleni i liberali mjesecima tražili kancelara Olafa Scholza da pošalje te rakete koje bi Kijevu omogućile da gađa duboko u ruski teritorij.

Zastupnici liberala tvrde da su glasali protiv jer je prijedlog bio povezan s godišnjim izvješćem parlamentarnog povjerenika za njemačke oružane snage, "što nije primjereno", napisala je Marie-Agnes Strack-Zimmerman, koja ipak podržava slanje tog oružja Kijevu.

Taurus je jedna od najmodernijih raketa, sposobna uništiti kompleks bunkera s velike udaljenosti i visine. Scholz je početkom listopada odlučio da zasad neće opskrbiti Ukrajinu tim oružjem, strahujući upravo da bi Ukrajina mogla gađati ruski teritorij, prenosi dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:03