SLUČAJNOST ILI NE?

Iznenađenje na Međunarodnoj svemirskoj stanici: Ruski kozmonauti stigli u odijelima kakva se neće svidjeti Putinu

Ruski astronauti nisu dali nikakvu izjavu koja bi dala naslutiti da su njihova žuto-plava odijela politički manifest

Ruski astronauti po ukrcavanju na ISS

 Twitter/Roskozmos

Trojica ruskih astronauta doletjela su u petak na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), nakon tri sata leta u raketi Sojuz.

Kada se trojac, u čijem su sastavu Oleg Artemijev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov, ukrcao na ISS nosili su letačka odijela žute boje s plavim detaljima, točnije u bojama ukrajinske zastave.

Sedam članova posade na ISS-u razdragano su pozdravili novopridošlice na postaji. Sve je išlo po planu, ali ukrcavanje je ipak donijelo iznenađenje jer nitko nije očekivao da će se Artemijev, Matvejev i Korsakov pojaviti odjeveni u odijelima jarko žute boje s nekoliko detalja u plavoj boji.

Ruski astronauti nisu dali nikakvu izjavu koja bi dala naslutiti da su njihova odijela politički manifest. Ipak, kako piše New York Times, čini se da nije riječ o pukoj slučajnosti jer astronauti obično nose u orbiti odjeću prigušenih boja. New York Times ipak napominje da su nedavne posade Iz Rusije prilikom dolaska na ISS nosili odijela u živahnim bojama. Pritom spominju glumicu Juliju Peresild, koja je u studenome nosila crveni kombinezon.

Eric Berger, znanstveni novinar na portalu Ars Technica, rekao je da se odijela za let obično pripremaju i pakiraju mjesecima unaprijed, ali da je moguće da su u zadnji tren dodali neke stvari u letjelicu.

Jonathan McDowell, znanstvenik pri Centru za astrofiziku u Harvardu koji pomno prati svemirske misije, sugerirao je da boje simboliziraju moskovsko državno tehničko sveučilište Bauman, koji su pohađala sva trojica astronauta.

Berger tvrdi da boje letačkog odijela ruskih astronauta ipak više nalikuju bojama ukrajinske zastave.

Ruski svemirski program i neki njihovi partneri kolateralna su žrtva ruske invazije u Ukrajini i paketa sankcija koje su uslijedile. Naime, Europska svemirska agencija suspendirala je misiju ExoMars jer 'uviđaju trenutnu nemogućnost suradnje s Roskozmosom'.

Čelnik Roskozmosa Dmitrij Rogozin nazvao je tu odluku "sramotnom" za sve svemirske entuzijaste. Prema njegovim riječima, projekt će se unazaditi za nekoliko godina, ali će Rusija "sama provesti tu istraživačku ekspediciju".

Dodao je da će to biti učinjeno "bez ikakvih 'europskih prijatelja' koji su podvili repove suočeni s američkom vikom". Ruska svemirska agencija Roskozmos objavila je da je budućnost stanice upitna nakon što ugovor istekne 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:15