PADAJU KAO MUHE

Iznenada umro bivši general i Putinov tjelohranitelj: ‘Prvo su ga poslali na desetogodišnju robiju, a sada...‘

Lopirev je u "kažnjeničkoj koloniji" služio desetogodišnju robiju zbog podmićivanja, kaznenog djela čije je počinjenje uvijek poricao

Privođenje na sud ruskog generala Genadija Lopireva optuženog za podmićivanje

 Sergei Savostyanov/Tass/Profimedia/Sergei Savostyanov/tass/profimedia

Bivši general ruskih oružanih snaga i kremaljski tjelohranitelj Genadij Lopirev, koji je svojedobno nadgledao izgradnju rezidencije predsjednika Vladimira Putina, preminuo je u dobi od 69 godina, piše magazin Newsweek.

Lopirev je umro u zatvoru, odnosno u "kažnjeničkoj koloniji" smještenoj dvjestotinjak kilometara jugoistočno od Moskve, gdje je završio 2017. nakon što mu je "odrezana" desetogodišnja robija zbog podmićivanja, kaznenog djela čije je počinjenje bivši general uvijek poricao.

Služna tijela tvrde kako je Lopirev vozilom hitne pomoći odvezen u bolnicu 16. kolovoza nakon što se požalio da se ne osjeća dobro. Od koje je točno bolesti bivši general bolovao, službenici nisu pojasnili.

Kao bivši šef Službe sigurnosti na Kavkazu pri ruskoj Federalnoj službi zaštite (FSO), Lopirev je bio zadužen za čuvanje državnih objekata u južnoj Rusiji, uključujući predsjedničke i premijerske rezidencije.

Prema nekim tvrdnjama, Lopirev je nadgledao izgradnju jedne od Putinovih ekstravagantnih rezidencija - palače Gelendžik u blizini Sočija.

image

Putinova rezidencija Gelendžik pored Sočija

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Telegram kanal VChK-OGPU, blisko povezan s ruskim sigurnosnim snagama, tvrdi da je ta rezidencija postala poznata kao "Putinova palača" nakon istrage koju je proveo tim oporbenog lidera Alekseja Navaljnog.

Kremlj zasad nije komentirao Lopirevljevu smrt.

The Moscow Times navodi kako Lopirev ranije nije imao zdravstvenih problema. U bolnici su mu navodno rekli da ima leukemiju, no rezultati pretraga nisu dokazali sumnju na tu bolest.

Istaknuti ruski novinar Dmitrij Koležev na Telegramu je objavio da bi Lopirev, kao šef FSO-a na Kavkazu, mogao biti upoznat s detaljima izgradnje Putinove palače u Gelendžiku.

Uglavnom, vijest o Lopirljevoj smrti pojavila se brzo nakon što je objavljeno da je u dobi od 57 godina "nakon duge i teške bolesti" preminuo general-pukovnik Genadij Židko, koji je smijenjen s mjesta zapovjednika Južne grupe ruskih oružanih snaga u listopadu prioške godine nakon teških vojnih gubitaka na ukrajinskim bojištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:12