RADIKALNI ISLAM

IZGUBLJENA GENERACIJA S KOSOVA META ISIS-A Stotine muškaraca otišlo ratovati u Siriju, a slijedi ih sve više žena!

 Kosovska policija

Stotine mladića s Kosova odlazi iz svoje zemlje kako bi se u Siriji borili na strani ISIS-a, a za njima odlazi i sve više mladih djevojaka, piše britanski Daily Mail .

Očajni roditelji ispričali su britanskim novinarima kako je "generacija" njihovih potomaka zavedena radikalnim islamom, zbog čega se sve više njih pridružuje ISIS-u. Trenutne procjene policije su da je oko 300 mladića i 36 djevojaka otišlo u redove Islamske države, od samo 1.8 milijuna stanovnika Kosova - uz susjednu BiH, to je najveći broj boraca ISIS-a po stanovniku iz neke europske države.

Najviše zabrinjava porast broja mladih djevojaka, od koje su neke tek tinejdžerke, koje odlaze u Siriju, bilo za svojim muževima, bilo same.

Shqipe Ajdini (32) jedna je od tih djevojaka, ujedno među rijetkima koje su se vratile iz sirijskog pakla. Njezin otac Iljaz Ajdini rekao je za Balkan Insight kako je njezin put u radikalni islam krenuo s udajom za muškarca iz susjednog sela. Nedugo nakon toga počela je nositi burku, a u Siriju je otišla 2014. zajedno s mužem Sinanom Mujiem. Nazad se vratila sredinom prošle godine kada je Sinan ubijen u borbama.

Iljaz Ajdini nije prolio suza za zetom:

- Dobio je što je zaslužio. Drago mi je da se moja kćer vratila, ali samo zbog moje unuke.

Ovaj novi trend zabrinjava stariju generaciju Kosovara - iako je 90 posto stanovništva muslimanske vjeroispovijesti, dobar dio njih nisu prakticirajući vjernici s obzirom na proklamirani ateizam bivše Jugoslavije u kojoj su odrastali. No, iako je Kosovo nezavisnost steklo uz snažnu pomoć zapada, pogotovo SAD-a, radikalni islam ipak je uhvatio korijena u toj državi. Naime, mnoge religiozne udruge iz arapskih zemalja otvaraju škole u kojima se predaje Qur'an, a sve više muškaraca i žena svoj izgled temelji na postulatima koji se predaju u tim školama. Brade, velovi i burke više nisu toliko rijedak prizor na Kosovu.

Sigurnosni eksperti ističu problem žena koje u grupama pokušavaju otići u Siriju jer su jako podložne sugestijama ISIS-ovih osoba zaduženih za regrutaciju. Tako je Qamile Tahiri (23) otišla u Siriju za svojim mužem, ali je po informacija kosovske policije i sama postala dio džihadističke borbe te navodno vodi kamp za obuku u Siriji.

- U kampu nadgleda desetke žena i djevojaka s Kosova, Albanije i Makedonije - reako je policijski izvor za Daily Mail. Iako je njezin muž poginuo, ona je ostala u Siriji.

Zbog ovih trendova kosovski je parlament prošle godine zabranio odlazak u strane u sukobe, te se kršenje tog zakona kažnjava s kaznom do 15 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:33