GIORGIA MELONI

Izgledna buduća premijerka Italije: ‘Ako padne Ukrajina, a nestane Zapad, pobjednik neće biti Rusija, već netko drugi‘

"Rat u Ukrajini je vrh ledenoga brijega u sukobu čiji je cilj preoblikovati svjetski poredak", rekla je u nedjelju.

Giorgia Meloni

 Miguel Medina/Afp

Giorgia Meloni, koja bi trebala voditi novu talijansku vladu uz pomoć dviju desnih nekoć Moskvi bliskih stranaka, u nedjelju je upozorila na opasnost koju za zapadne nacije predstavlja ruska invazija na Ukrajinu, nazvavši je "vrhom sante leda".

"Padne li Ukrajina, a Zapad nestane, veliki pobjednik neće biti Putinova Rusija, već Kina Xija Jinpinga", rekla je na konferenciji Meloni, čelnica nacionalističke stranke Braća Italije.

"A istodobno oni na Zapadu koji su najslabiji, a to je Europa, riskiraju da dođu pod kineski utjecaj. Stoga moramo povesti ovu bitku", rekla je Meloni u govoru održanom na Ekonomskom forumu The European House - Ambrosetti u Cernobbiu, na sjeveru Italije.

Meloni vodi najveću stranku u ujedinjenome desnom centru, zajedno s ultradesničarskim strankama Ligom i Berlusconijevom strankom Forza Italia, kojem se smiješi jasna pobjeda na talijanskim izborima 25. rujna. Usto će postati prva talijanska premijerka.

Prije invazije na Ukrajinu i Liga i Forza Italia imale su bliske veze s Rusijom.

Meloni, čija stranka Braća Italije korijene vuče iz postfašističke stranke, u više je navrata snažno istupala zalažući se za zapadnjačko stajalište prema Ukrajini.

"Rat u Ukrajini je vrh ledenoga brijega u sukobu čiji je cilj preoblikovati svjetski poredak", rekla je u nedjelju.

Čelnik Lige Matteo Salvini na istoj je konferenciji izazvao kontroverzu jer je doveo u pitanje učinkovitost europskih sankcija poduzetih protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

On je kazao da je Europska unija trebala zaštititi ljude u zemljama poput Italije jer trpe ekonomske nuspojave zbog sankcija donesenih protiv Rusije.

"Nama je potreban europski štit kojim će se zaštititi tvrtke i obitelji, kao i tijekom pandemije covida", kazao je na debati organiziranoj u sklopu Ekonomskog foruma u Cernobbiju.

image

Matteo Salvini i Giorgia Meloni

Miguel Medina/Afp

"Nastavimo s kažnjavanjem agresora, ali zaštitimo pritom svoje tvrtke i svoje radnike. Jer pobijediti na izborima i naslijediti zemlju na koljenima ne bi baš predstavljalo neko zadovoljstvo", kazao je. "Očito je da netko u Europi krivo računa: neophodno je preispitati strategiju za spas radnih mjesta i poduzeća u Italiji", rekao je Salvini.

"Jesu li sankcije učinkovite? Ne. Izgleda da su danas oni koji su sankcionirani pobjednici, dok su oni koji su proveli sankcije na koljenima", tvitao je dan ranije.

Meloni je kazala kako smatra da se Italija ne bi trebala dodatno zaduživati ​​da bi odgovorila na energetsku krizu, već da bi, po njezinu mišljenju. trebala moći izmijeniti svoj program oporavka koji podupire Europska unija.

Vlada zabrinutost da bi nova talijanska vlada mogla početi izbjegavati neke od reformi potrebnih da bi Italija došla do otprilike 200 milijarda eura iz fondova EU-a za svoj Plan oporavka i otpornosti nakon covida (PNRR).

"Ne može biti blasfemično reći da se PNRR, koji je osmišljen prije aktualne situacije, ne može mijenjati. To je navedeno u pravilima PNRR-a", rekla je Meloni.

Ona smatra da bi se manji dio sredstava mogao preusmjeriti na mjere potpore, poput razdvajanja cijene električne energije od cijena plina na lokalnoj razini kako bi se pomoglo talijanskim potrošačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:17