FAMOZNA T-14 ARMATA

Izgleda da su Rusi svoj najmoderniji tenk konačno poslali nadomak bojišta. Dalje se ne usude

Oni još uvijek ne sudjeluju u izravnim jurišnim operacijama, izvijestila je ruska državna agencija RIA novosti

Tenk T-14 Armata

 -/Sputnik/Profimedia/-/sputnik/profimedia

Rusija je počela koristiti svoje nove borbene tenkove T-14 Armata gađajući ciljeve na ukrajinskoj strani, ali ‘oni još uvijek ne sudjeluju u izravnim jurišnim operacijama‘, izvijestila je ruska državna agencija RIA novosti, citirajući bliske izvore.

RIA je pojasnila da su tenkovi opremljeni dodatnom zaštitom na bočnim stranama, a posade su prošle ‘borbenu koordinaciju‘ na poligonima u Ukrajini.

Tenk T-14 ima kupolu bez posade, a posada vozilom upravlja daljinski iz ‘izolirane oklopne kapsule‘ smještene u prednjem dijelu trupa.

Tenkovi imaju maksimalnu brzinu na autocesti 80 kilometara na sat, javlja RIA.

U siječnju je britanska vojna obavještajna služba procijenila da ruske snage u Ukrajini nisu bile voljne prihvatiti prvu tranšu tenkova zbog njihova ‘lošeg stanja‘.

Također je bilo rečeno da bi bilo kakvo raspoređivanje tenkova T-14 bila ‘visoko rizična odluka‘ za Rusiju te da bi bila donesena isključivo u propagandne svrhe.

- Vjerojatno su proizveli tek nekoliko desetaka takvih tenkova, a malo je vjerojatno da će zapovjednici vjerovati tom vozilu u borbama. Program se razvijao 11 godina, bilo je kašnjenja, smanjena je planirana veličina flote i bilo je problema u proizvodnji, izvijestili su britanski obavještajci.

Kremlj je naredio proizvodnju 2.300 tenkova, koji su prvi put predstavljeni 2015. godine, do 2020., ali je rok kasnije produljen do 2025., navodilo se u izvješćima ruskih medija.

Agencija Interfax je izvijestila u prosincu 2021. godine da je državni konglomerat Rostec započeo proizvodnju nekih 40 tenkova, s očekivanom isporukom nakon 2023. godine.

image

Tenk T-14 Armata na ulicama Moskve

Evgeny Biyatov/Sputnik/Profimedia/Evgeny Biyatov/Sputnik/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:03