BEZDUŠNI AVIOPRIJEVOZNIK

Izbacili autističnog dječaka (4) iz aviona jer nije stavio masku, roditelji bijesni: ‘Bio je izbezumljen‘

Kad su im pokazali medicinske dokumente, osoblje je reklo: ‘Ne, ne. Autizam nije invaliditet. Mora nositi masku ili izaći iz aviona‘
Spirit Airlines; ilustracija
 Michael Candelori/Alamy/Alamy/Profimedia

Četverogodišnji dječak s autizmom izbačen je s leta u SAD-u nakon što je zrakoplovna tvrtka odbila uvažiti njegovu invalidnost i inzistirala na tome da treba nositi zaštitnu masku za lice, rekla je njegova majka, piše BBC.

Spirit Airlines rekao je američkim medijima da svi njihovi putnici, osim onih mlađih od dvije godine, moraju nositi masku. Američke smjernice kažu da maske ipak ne trebaju nositi oni putnici koji za to imaju medicinske razloge.

Majka dječaka rekla je da on jako voli avione i da je bio je izbezumljen nakon što je izbačen s leta.

Callie Kimball rekla je američkim medijima da je u ponedjeljak putovala sa sinom Carterom i suprugom iz Las Vegasa te da je imala medicinsku dokumentaciju koja objašnjava stanje njenog sina.

'Oslobođen je nošenja maski, jer kad god nosi masku, zadržava dah ili postane izbezumljen i pokušava si nauditi', objasnila je, rekavši da njezin sin ima autizam i da je neverbalan.

Kad je njezin suprug pokazao medicinske dokumente posadi Spirit Airlinesa u Las Vegasu, osoblje je reklo: 'Ne, ne, ne. Autizam nije invaliditet. Mora nositi masku ili mora izaći iz aviona.'

Obitelj je ipak uspjela doći kući u Arkansas zrakoplovom kompanije American Airlines, objasnila je Kimball, a ta je tvrtka prihvatila medicinsku dokumentaciju njezinog sina.

Spirit Airlines rekao je američkim medijima: 'Naša postojeća pravila ne predviđaju medicinske izuzetke, bez obzira na dijagnozu. Članovi našeg tima objasnili su to obitelji koja je putovala, ali pritom nikada nisu dovodili u pitanje nečiji medicinski status.'

Dodali su da su njihova pravila takva da svi moraju nositi zaštitnu masku za lice, osim djece mlađe od dvije godine.

Tvrtka je dodala da će od 22. ožujka 2021. putnici s invaliditetom moći podnijeti zahtjev za izuzeće od nošenja maske.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u veljači je donio odluku da putnici u zračnom prometu moraju nositi maske za lice, ali da su izuzeti oni s invaliditetom koji zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu nositi masku.

Tvrtke, uključujući American Airlines i Alaska Airlines, imaju izuzeća u svojim pravilima o maskama.

Gospođa Kimball rekla je da njezinog sina avioni jako zanimaju i vesele i da je vrlo uznemirujuće što je izbačen s leta.

'Opsjednut je zrakoplovima. Dakle, sjedio je tiho i mirno na svom mjestu i gledao kroz prozor, a ova je gospođa govorila: Silazi!', rekla je.

Dodala je da nikada prije nije doživjela 'takvu vrstu diskriminacije'.

I u rujnu je jedna majka trogodišnjeg djeteta s autizmom rekla da je Spirit Airlines zabranio njenom sinu da leti s tom tvrtkom nakon što nije želio staviti masku.

Zrakoplovna tvrtka rekla je da su dječaka skinuli s leta nakon što je počeo psovati stjuardese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:19