DEBORAH LYONS

Izaslanica UN-a u Afganistanu: ‘U gotovo svim regijama niču podružnice ‘Islamske države‘‘

Lyons tvrdi da Talibani nisu u stanju zaustaviti rast ‘Islamske države‘ u pokrajini Horasan

Član talibanskog pokreta stoji pored ruševina navodnog skrovišta pripadnika Islamske države-Khorasan u Kandaharu

 Javed TANVEER/AFP

Izaslanica Ujedinjenih naroda u Afganistanu Deborah Lyons u srijedu je iznijela uznemirujuću procjenu da su nakon uspona Talibana na vlast u gotovo svim afganistanskim regijama počele nicati podružnice "Islamske države" te da njihov broj i dalje raste.

Lyons je Vijeću sigurnosti UN-a rekla da se talibanski odgovor na širenje Islamske države u pokrajini Horasan "najčešće oslanja na izvansudske postupke pritvaranja i ubijanja" osumnjičenih pripadnika spomenute skupine.

"To područje zaslužuje više pozornosti od međunarodne zajednice", rekla je Lyons.

Njezine izjave su iznesene samo nekoliko sati nakon što su pripadnici "Islamske države", ideloški bliski Talibanima, preuzeli odgovornost za dvije eksplozije koje su se dogodile u četvrti Kabula pretežno naseljenom šijitskim Muslimanima, a u kojima su poginule najmanje četiri osobe, dok ih je šest ranjeno, .

Lyons tvrdi da Talibani nisu u stanju zaustaviti rast "Islamske države" u pokrajini Horasan.

"Skupinu koja je bila svedena na male skupine prisutne u svega nekoliko pokrajina i glavnom gradu, sada se može naći u gotovo svim pokrajinama i vrlo je aktivna", izjavila je Lyons dodajući da je broj njihovih napada narastao za više od pet puta u posljednjih godinu dana, sa 60 u 2020. na 334 u ovoj godini.

Nakon što su u kolovozu ponovno preuzeli vlast u Afganistanu po odlasku američkih vojnih snaga i njihovih saveznika, Talibani sustavno isključuju predstavnike drugih slojeva društva i uskraćuju prava ženama i djevojkama.

Misija UN-a iz pouzdanih izvora biva izvještavana o redovitim pretragama kuća i izvansudskim ubojstvima pripadnika osiguranja bivše vlasti te bivših državnih službenika,

Lyons je također upozorila na moguću humanitarnu katastrofu koja prijeti Afganistancima kako se zima približava, a sve zbog gospodarstva koje je u padu. Ona preklinje međunarodnu zajednicu da pronađe načine kako financirati plaće za radnike u zdravstvenom sustavu, učitelje i humanitarce, dodajući da humaniarne pomoći nema dovoljno.

Urušavanje gospodarstva vodi ka povećanju trgovine drogom, oružjem i ljudima, a nekontrolirani protok novca samo može pomoći financiranje terorizma, rekla je Lyons.

"Te patološke pojave će prvo pogoditi Afganistan, a onda će utjecati na cijelu regiju", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:02