ELLY SCHLEIN

Izabrana nova politička tajnica talijanske oporbene Demokratske stranke: Ima tek 37 godina i vrlo zanimljivu biografiju

Predsjednica vlade Meloni čestitala je Elly Schlein izrazivši nadu da će izbor jedne žene donijeti novosti na talijanskoj ljevici

Elly Ethel Schlein

 Mauro Ujetto/Nurphoto Via Afp

Elly Schlein (37) nova je politička tajnica talijanske oporbene Demokratske stranke. Izbor svog tajnika odnosno tajnice ta stranka provodi u dvije faze. U prvoj fazi u kojoj su glasali samo članovi stranke, najviše glasova je dobio Stefano Bonaccini (56), predsjednik oblasti Emilije i Romagne, dok je Schein stigla druga. U drugoj fazi, u nedjelju, na izbore u sjenicama po svoj Italiji izišlo je više d milijuna birača te stranke, i tu je Schlein odnijela pobjedu. Njezinim izborom Demokratska stranka skreće donekle ulijevo.

Bonaccini je počeo političku karijeru u tadašnjoj Talijanskoj komunističkoj partiji (koja se, zajedno s lijevim krilom demokršćana, fuzionirala u Demokratsku stranku), ali je kroz godine, preko socijaldemokratskih, prispio do socijalliberalnih pozicija, te je istaknuti predstavnik reformističkog krila. Schlein je, međutim, od početka svoje aktivističke političke karijere lavirala između Demokratske stranke, Talijanske ljevice, te zelenih pokreta.

Ona je prva žena izabrana na tajničku funkciju u Demokratskoj stranci, a istodobno je i najmlađa osoba na toj dužnosti, potukavši rekord Mattea Renzija (38 kada je izabran).

Schlein ima zanimljivu biografiju. Otac joj je američki profesor, aškenaski Židov porijeklom po ocu iz okolice L‘viva u zapadnoj Ukrajini, a po majci iz Litve; majka joj je Talijanka. Rođena je u Švicarskoj, kao američka državljanka, te je naturalizirana Švicarka. Maturirala je u Luganu, diplomirala je pravo u Bologni.

Političku aktivnost je počela u Chicagu u izbornoj kampanji Baracka Obame 2008 (uključila se i 2012). U Direkciju Demokratske stranke izabrana je 2013, te je na listi te stranke izabrana u Evropski parlament 2014-2019. Napustila je stranku 2015, u sukobu s tadašnjim tajnikom Matteom Renzijem. Kandidirala se na listi ljevičarskih stranaka na oblasnim izborima u Emiliji i Romagni 2020 i dobila najviše osobnih preferencija iako je lista prošla katastrofalno. Izabrani predsjednik Bonaccini imenovao ju je potpredsjednicom i dobro su surađivali. Napustila je tu dužnost da bi se kandidirala na parlamentarnim izborima 2022 te je izabrana Zastupnički dom kao neovisna na listi Demokratske stranke.

Nakon ostavke Enrica Lette lani je u studenome najavila kandidaturu za tajničku dužnost, a mjesec dana kasnije ponovo se učlanila u Demokratsku stranku.

Na primarnim izborima bira se osoba. Sada stranci predstoji kongres, na kojemu se utvrđuje idejna i politička linija, te se bira Direkcija koja odražava odnose među raznim frakcijama.

Predsjednica vlade Giorgia Meloni (postfašistička Braća Italije) čestitala je Elly Schlein izrazivši nadu da će izbor jedne žene donijeti novosti na talijanskoj ljevici.

Devetoro tajnika u 15 godina

Demokratska stranka je od osnutka imala osmoricu tajnika i niti jedan nije dočekao na toj dužnosti kraj statutarnog mandata, a Matteo Renzi je jedini reizabran. Najdulje im je potrajao Pier Luigi Bersani (3 godine i 5 mjeseci), najkraće Maurizio Martina (4 mjeseca). Elly Schlein je deveta u 15 godina

Prvi je bio Walter Veltroni (2007-2009), izabran kada je u sjenice došlo tri milijuna birača. Upravo je Veltroni insistirao da se iz naziva stranke ukloni ikakav spomen socijalizma odnosno ljevice, te da se zove po uzoru na američku liberalnu Demokratsku stranku. Pod njegovim vodstvom Demokratska stranka je na parlamentarnim izborima 2008 osvojila dosad nenadmašnih 33 posto, ali je pobijedio Silvio Berlusconi, pa je Veltroni odstupio. Sada je književnik.

Uslijedio je njegov dotadašnji zamjenik Dario Franceschini (2009), predvodnik socijalkršćanske frakcije. Nije pobijedio na primarnim stranačkim izborima, jer ga je nadmašio Bersani (2009-2013), s lijevoga krila, uz snažnu podršku Massima D‘Aleme. Bersani je odstupio nakon izbora za predsjednika Republike, kad su njegovi jednoglasno podržali kandidaturu Romana Prodija, a onda u tajnosti izborne kabine za njega nije glasalo njih 101, u Renzijevoj podmukloj režiji.

Vodstvo je nakratko preuzeo sindikalac Guglielmo Epifani (2013) do novih primarnih izbora na kojima je pobijedio Matteo Renzi (2013-2017, 2017-2018). Pod njegovim vodstvom stranka osvaja 40,8 posto na evroparlamentarnim izborima 2014. Torpedirao je svog premijera Enrica Lettu, sam je izabran za premijera 2014, znatno je privatizirao stranku, izmislio je ustavnu reformu koju je progurao kroz Parlament ali je pala na referendumu. Odstupio je s obje dužnosti, ali je opet pobijedio na primarnim stranačkim izborima. Definitivno je pao nakon poraza na parlamentarnim izborima 2018. Godinu dana kasnije istupio je iz Demokratske stranke i osnovao novu, svoju privatnu, nazvanu Živa Italija. U stanci između Renzijeve prve ostavke i ponovnog izbora stranku je vodio Maurizio Martina (2018). I on je izgubio primarne izbore, sada je zamjenik ravnatelja FAO.

Na tim izborima pobijedio je Nicola Zingaretti (2019-2021), uspješan predsjednik oblasti Lacij, smatran ljevičarom. Teška srca je pristao na koaliciju s PoKretom 5 zvjezdica u drugoj vladi Giuseppea Contea. Lojalan, ostao je uz Contea i nakon ostavke njegove vlade, odstupio je kad je za premijera prošao Mario Draghi.

Naslijedio ga je socijalkršćanin Enrico Letta (2021-2023), bivši premijer koga je defenestrirao Renzi, u međuvremenu sveučilišni profesor u Parizu. Pokušao je okupiti široku frontu, ali raskida sa Zvjezdicama kad su srušile Draghijevu vladu, a s druge strane ga napušta Calendina strančica. Na lanjskim parlamentarnim izborima Demokratska stranka pada na 19 posto, pa Letta podnosi ostavku, s odgođenim djelovanjem, do oblasnih izbora u Lombardiji i Laciju. Glatko izgubljenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:37