‘S RUSIMA JE BOLJE‘

Iza prosvjeda u najsiromašnijoj zemlji Europe stoji oligarh koji je optužen da je pokrao 10 posto njenog bogastva

Prosvjed u Kišinjevu je organizirao Pokret za narod, uz potporu članova moldavske proruske stranke Șor

Ilan Šor (lijevo)

 AFP

Nekoliko tisuća ljudi je tijekom vikenda prosvjedovalo u Kišinjevu protiv moldavske predsjednice Maie Sandu i prozapadne vlade te zemlje. Prosvjed je organizirao Pokret za narod, uz potporu članova moldavske proruske stranke Șor koja ima šest od 101 mjesta u parlamentu. Demonstranti su nosili transparente s licima moldavskih političara pokraj fotografija vila i luksuznih automobila, pozivajući na ostavku predsjednice bivše sovjetske republike i uzvikujući: "Oni imaju milijune. Mi umiremo od gladi" i "Vlada nam se ruga". Većina prosvjednika putovala je u glavni grad Kišinjev autobusom, a njihove je troškove navodno pokrila stranka Șor.

Sandu je 13. veljače optužila Rusiju da planira nasilno svrgnuti proeuropski vrh zemlje uz pomoć sabotera. Plan Moskve uključivao je sabotažu i vojno obučene ljude prerušene u civile, koji su navodno trebali izvesti državni udar.

image

Ilan Šor

Stranka šor/Stranka šor

"U provođenju plana oslanjaju se na neke unutarnje snage, a posebno na kriminalne skupine poput formacije Șor", rekla je Sandu. Kremlj je demantirao njezine tvrdnje.

Stranku Șor osnovao je moldavski oligarh Ilan Șor koji je trenutačno u egzilu u Izraelu.

Șor je pobjegao u Izrael nakon što je optužen da je sudjelovao u bankarskoj prijevari u kojoj je ukrao milijardu dolara, odnosno deset posto bogatstva Moldavije. Moldavski biznismen i političar nedavno je stavljen na popis sankcija američkog State Departmenta i optužen da radi za ruske interese. SAD optužuje Șora da je radio s "korumpiranim oligarsima i subjektima sa sjedištem u Moskvi na stvaranju političkih nemira u Moldaviji" i potkopavanju pokušaja zemlje da se pridruži Europskoj uniji.

Prosvjedi su počeli tijekom jeseni nakon što je Moskva prepolovila opskrbu prirodnim plinom za Moldaviju.

image

Prosvjedi u Kišinjevu

Elena Covalenco/Afp
image

Prosvjedi u Kišinjevu

Elena Covalenco/Afp

Moldavci negoduju zbog poskupljenja plina i struje, ističući kako više od 70 posto prihoda kućanstva troše na račune za energiju.

Moldavska vlada zatražila je od Ustavnog suda da stranku Șor proglasi nezakonitom. Državno protukorupcijsko tužiteljstvo tvrdi da su prosvjedi djelomično financirani ruskim novcem. Vlasti su objavile da je izvršeno više od 20 pretresa u domovima članova stranke koji su "aktivno i sustavno sudjelovali u primanju i distribuciji novca za prijevoz i naknade" građanima koji su sudjelovali u antivladinim prosvjedima. Osam osoba je uhićeno.

Uporište stranke Șor je u Orheiju, gradu udaljenom oko sat vremena vožnje od Kišinjeva. To je ujedno i grad u kojem je Ilan Șor bio gradonačelnik od 2015. do 2019. godine. Marina Tauber, glavna tajnica Șora, koja je predvodila nedjeljni prosvjed ispred parlamenta, kaže da se njezina stranka ne protivi EU i želi dobre odnose sa svim stranama.

No, pojedini članovi stranke nemaju ništa protiv ruske intervencije. "Prema mom mišljenju, s Rusijom bi nam bilo mnogo bolje nego sada", rekao je za BBC vijećnik Iurie Berenchi.

image

Maia Sandu

Daniel Mihailescu/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:25